Startup

Här öppnar AWS sitt svenska startupcenter

Här, på Regeringsgatan 65, ska AWS Pop-up Loft ligga Foto: Fredrik Persson, TT/AWS
Här, på Regeringsgatan 65, ska AWS Pop-up Loft ligga Foto: Fredrik Persson, TT/AWS

Nu är det klart när, var och varför Amazons dotterbolag AWS öppnar ett startupcenter i centrala Stockholm. Centret ska vara öppet för alla som vill testa sina idéer i techjättens tekniska plattform men även en mötesplats för startups, investerare och etablerade storföretag.

Publicerad

För fyra år sedan slog Amazons dotterbolag AWS upp dörrarna för sitt första startupcenter med namnet ”AWS Pop-up loft” i San Francisco. Syftet var att erbjuda en öppen utvecklingsmiljö, seminarier och support från AWS techspecialister till entreprenörer som vill utveckla och testa sina idéer på AWS plattform. Etableringen blev startskottet på en internationell etablering där liknande center öppnats i städer som London, Tel Aviv, Tokyo, München och Sydney.

Nu har turen kommit till Stockholm. Den 15 oktober invigs det svenska centret (totalt 920 kvadratmeter) på Regeringsgatan 65 i Stockholm. Ett stenkast från de redan etablerade startupklustren SUP46 och Epicenter.

– Sett till Sveriges befolkningsmängd överinvesterar vi rejält här, men det är av goda anledningar. Vi bygger datacenter i Västerås, Katrineholm och Eskilstuna och nu öppnar vi ett Pop-up loft här för att stimulera och hjälpa svenska startups att bygga smarta, billiga och expanderbara tekniska lösningar, säger Eric Morales, startupgeneral för AWS i Norden, till Ny Teknik i samband med en blixtvisit till politikerveckan i Almedalen.

Från idé till scaleup

Den som besöker AWS Pop-up loft får fri tillgång att testa AWS tekniska plattformar och experimentera hur man kan utveckla en idé till en startup och vidare till en så kallad scaleup.

– Med företag som Spotify, Klarta, Mojang, Kry och Izettle har Sveriges tydligt visat att man kan bygga webbaserade plattformar med tjänster som kräver underliggande teknik som är snabb, säker och inte minst skalbar när verksamheten växer. Vi vill sporra fler att göra samma resa, säger Eric Morales.

Centret är även öppet för möten med AWS tekniska specialister, seminarier och andra typen av möten som man själv vill genomföra i en miljö som andas startupkultur och framåtanda.

– Vi välkomnar även personer som bara vill komma in och sätta sig och jobba ett litet tag och jag kan lova att vi har grymt wi-fi och världens bästa kaffe, säger Eric Morales.

Efterlyser mer utveckling av rösttjänster

Han efterlyser samtidigt fler svenska företag som investerar i att bygga röstbaserade tjänster. Givetvis pratar han i egen sak då Amazon och AWS själva investerar tungt i utvecklingen av röstbaserade tjänster som Alexa och Echo.

– Sverige ligger långt fram inom många områden men inom röst törs jag säga att ni ligger steget efter. När jag pratar med startups nämns ofta att rösttjänsterna som finns i dag är på engelska men då tycker jag att man missar stora delar av den internationella publiken som skulle använda tjänsterna om de fanns, säger Eric Morales och fortsätter:

– Vi har en fantastisk miljö för att testa och utveckla röst, ai och maskinlärning, Jag hoppas att vårt Pop-up loft ska bidra till att vi ser fler svenska företag som visar intresse och ser möjligheterna med detta.

AWS Pop-up Loft

Vad: AWS Pop-up Loft kommer till Sverige. Liknande startupcenter finns redan i San Francisco, New York, London, Tel Aviv, Tokyo, München och Sydney.

Kostnad: Det är gratis att besöka och använda lokalerna för möten, test av egna idéer på AWS plattform samt delta i seminarier.

Var: Regeringsgatan 65 i Stockholm

Yta: 920 kvadratmeter

När: centret öppnar 15 oktober