Innovation

Här kör startupens 3d-printade raketmotorn för fullt

Här testas den 3d-printade raketmotorn. Foto: Skärmdump från Youtube/Launcher
Här testas den 3d-printade raketmotorn. Foto: Skärmdump från Youtube/Launcher

Det amerikanska startupföretaget Launcher har testat sin 3d-printade raketmotor hos Nasa. Målet är en billig bärraket färdig 2024.

Publicerad

Testet utfördes den 21 april på Nasas rymdcenter i Mississippi. Launcher utvecklar en bärraket som kallas Launcher Light med målet att den från 2024 ska användas för att skjuta upp satelliter till låg omloppsbana, det vill säga max 2 000 kilometers höjd.

Motorn som testades hos Nasa har namnet E-2. En sådan raketmotor ska kunna föra upp 150 kg utrustning till låg omloppsbana, skriver Launcher på sin hemsida.

Företagets målsättning är att utveckla en bärraket som är liten och kostnadseffektiv. Spacex Falcon-9-raket är betydligt större och kan som jämförelse lyfta upp till 22,8 ton till låg omloppsbana.

Launcher nöjda med raketmotortestet

Launchers motor E-2 utvecklade under testet en dragkraft om drygt 98 kN vid 100 bars förbränningstryck och en bränsleblandning av flytande syre och fotogen.

Efter testtiden om totalt 40 sekunder var brännkammaren ”i perfekt form”, konstaterar Launcher.

Brännkammaren består av en kopparlegering som har 3d-printats i ett stycke. Företagets satsar på 3d-printning för att hålla tillverkningskostnaderna på en låg nivå.

Flera andra företag, till exempel Spacex, Relativity Space och Rocket Lab, har redan visat att raketdelar kan tillverkas genom 3d-printning. Tekniken kommer sannolikt att spela en stor roll i rymden, skriver tidningen Interesting Engineering.

Tillverkningsmetoden kan också bli användbar på andra planeter, för att bygga uppskjutningsramper och andra komponenter.