Innovation

Här kan du köpa rätt sorts grafen

Grafenflingor ligger i fokus när Smart High Tech tar fram material med skräddarsydda egenskaper. Lilei Ye, vd på Smart High Tech, använder mikroskop för att studera flingornas kvalitet. Foto: Sören Håkanlind
Grafenflingor ligger i fokus när Smart High Tech tar fram material med skräddarsydda egenskaper. Lilei Ye, vd på Smart High Tech, använder mikroskop för att studera flingornas kvalitet. Foto: Sören Håkanlind
Tunna filmer med grafen kan användas för att leda bort värme från elektronikkretsar. Smart High Tech vet hur de framställs. Foto: Sören Håkanlind
Tunna filmer med grafen kan användas för att leda bort värme från elektronikkretsar. Smart High Tech vet hur de framställs. Foto: Sören Håkanlind

Världens tillverkare av grafen, listade i ett Excelark. Det har Chalmers industriteknik tagit fram. Fyra av leverantörerna finns i Sverige.

Publicerad

Hur många tillverkare av grafen finns det i världen och vilken form av materialet säljer de? Innovationsprogrammet SIO Grafen har sett till att skapa listan som ger svar. Allt för att underlätta för svenska företag som vill utforska materialet i sina produkter.

I dag rymmer listan 61 leverantörer från hela världen. Det är en rejäl ökning sedan februari när den första versionen av guiden med 37 tillverkare presenterades.

– Det är ett ungt material och leverantörerna blir fler och fler. Men de har också blivit enklare att hitta eftersom tillverkarna blivit bättre på att tala om att de finns, säger Johan Ek Weis, projektledare på Chalmers Industriteknik och den som håller i guiden på uppdrag av SIO Grafen.

Med i guiden finns tre företag som tillverkar grafen i Sverige och ett som tänker göra det. Göteborgsföretaget Smart High Tech, som knoppats av från Chalmers, började för tre år sedan att arbeta med grafen. Fokus ligger på grafenflingor och hur de kan användas för att ge ett material nya egenskaper – eller förstärka dem som redan finns.

– Vår styrka är att ta fram grafen i en form som fungerar i en viss tillämpning, säger Henric Rhedin, affärsansvarig på SHT .

Henric Rhedin Foto: Sören Håkanlind
Henric Rhedin Foto: Sören Håkanlind

Företaget deltar i flera forsknings- och innovationsprojekt inom EU såväl som i Sverige. Att använda grafen för att förstärka betong är ett exempel liksom att använda materialet för att leda bort värme i en värmeväxlare.

Läs mer:

Ännu så länge handlar det om små volymer som tillverkas.

– Vi säljer inga volymkvantiteter ännu, men är inne i en uppskalningsfas. Vi deltar i ett EU-projekt där målet är större volymer och större ytskikt av grafen.

Men att bli en volymtillverkare av grafen är inte aktuellt.

– Länder som Kina har kommit längre, så vi skissar på möjligheten att bli de som anpassar grafenet för olika applikationer åt volymtillverkare, säger Henric Rhedin.

Utmaningen nu är att gå från att vara ett utvecklingsbolag till att bli ett industriföretag. Den utmaningen delar de med övriga svenska grafentillverkare.

Hit hör 2D Fab, ett avknoppningsbolag från Mittuniversitetet i Sundsvall. För fem månader sedan startade företaget en pilotanläggning för att tillverka extra stora flak av grafen. Råvaran är grafit från Kringelgruvan utanför Edsbyn. Ett antal småföretag och forskningsprojekt finns bland kunderna.

Läs mer:

Veteranen i leverantörsguiden är utvecklingsbolaget Graphensic som tillverkar och säljer grafen på kiselkarbid. Materialet passar bland annat för högfrekvenselektronik och sensorer som ska arbeta i tuffa miljöer, till exempel heta avgaser.

Företaget är ett avknoppningsbolag från Linköpings universitet och medverkar i flera svenska utvecklingsprojekt. Dessutom levererar de grafen till flera projekt inom den europeiska megasatsningen Graphene Flagship.

Med på listan finns även det australiensiska prospekteringsföretaget Talga Resources, som vill använda svensk grafit för att producera grafen. Företaget provborrar i berget Nunasvaara utanför Vittangi i Norrbottens län. Här finns en av världens största fyndigheter av grafit. Ambitionen är att förlägga företagets grafenproduktion till Sverige. I dag sker den i Tyskland.