Populärteknik

Här föds planeter runt HL Tau

Forskare har fångat födelsen av planeter runt stjärnan HL Tau på bild. Foto: C. Brogan, B. Saxton (NRAO/AUI/NSF)
Forskare har fångat födelsen av planeter runt stjärnan HL Tau på bild. Foto: C. Brogan, B. Saxton (NRAO/AUI/NSF)

Forskare har lyckats ta den bästa bilden hittills på en planets födelse.

Publicerad

Planetfödseln, som forskarna vid teleskopet Alma i Chile ser, äger rum runt den solliknande stjärnan HL Tau, omkring 450 ljusår från solen i Oxens stjärntecken.

Den nya bilden, som beskrivs som revolutionerande, visar flera konkreta ringar runt stjärnan, som åtskiljs av lika tydliga gap mellan dem.

– De är nästan helt säkert resultatet av att unga planetliknande kroppar håller på att formas i skivan. Det är överraskande, eftersom HL Tau inte är äldre än en miljon år. Så unga stjärnor förväntas inte ha stora planetära kroppar som är kapabla att skapa de här strukturerna som vi ser i bilden, säger Stuartt Corder, biträdande chef vid Alma, i ett uttalande.

Forskarna tror att stjärnor bildas i moln av gas och damm som kollapsar under gravitationen. Omgivande damm fastnar med varandra över tid, och bildar med tiden sandkorn, som växer sig till större stenar, som hamnar i protoplanetära skivor, där asteroider, kometer och planeter kan bildas.

Den detaljrika bilden visar just sådana skivor och är en fjäder i hatten för teleskopforskarna. Den är möjlig tack vare att Alma observerar genom längre våglängder, vilket gör det möjligt att se igenom stjärnans omgivande tjocka lager av damm.