Populärteknik

Här drog vår förfader Homo erectus sin sista suck

Den upprätta människan, Homo erectus, uppstod på den afrikanska kontinenten och spred sig sedan över världen, framför allt till Asien. Här syns ett nästan komplett kranium som hittades år 2000 vid Turkanasjön i Kenya. Foto: Karel Prinsloo / AP / TT
På 1930-talet hittade nederländska forskare resterna av tolv kranier från Homo erectus. Efter ett massivt detektivarbete återupptäcktes platsen år 2009. Nu har forskarna daterat jordlagren och drar slutsatsen att Homo erectus levde på Java för mellan 108 000 och 117 000 år sedan, vilket är betydligt senare än vad man tidigare trott Foto: Russell L. Ciochon / AP /TT

Det var på ön Java i Indonesien som en av våra mest omtalade förfäder dog ut. Antagligen för inte mer än 100 000 år sedan, vilket är betydligt senare än vad man tidigare trott.

Publicerad

Det går att argumentera för att Homo erectus var den mest framgångsrika av alla människoarter. För när det kommer till kritan, till själva kvintessensen av vad livet går ut på – att överleva – ja, då är denna art oslagbar.

Homo erectus, som betyder den upprätta människan, uppstod på den afrikanska kontinenten för nästan två miljoner år sedan och existerade sedan fram till för bara 100 000 år sedan, visar ny forskning. Detta ska jämföras med vår egen art, den moderna människan, Homo sapiens sapiens, som hittills ”bara” existerat i cirka 200 000 år.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här