Populärteknik

Här byggs Hyperloop

De första rören till en Hyperloop har levererats till byggplatsen för en testbana. Foto: CNNMoney
De första rören till en Hyperloop har levererats till byggplatsen för en testbana. Foto: CNNMoney

"Science-fictionprojektet" Hyperloop närmar sig nu verkligheten.

Publicerad

I öknen utanför Las Vegas i USA har ny bygget av en Hyperloop kommit igång. På plats finns 20 av de rör som ska formas till en knappt fem kilometer lång nästan lufttom tub där tåg kan nå farter omkring ljudhastigheten.

Projektet bygger på en idé som presenterades 2013 av Elon Musk och som nu ska realiseras av de två konkurrerande företagen Hyperloop Transportation Technologies och Hyperloop Technologies. Det senare av de två har kommit längst och har låtit CNN Money publicerat de första videosekvenserna från byggplatsen där de första rören lagts ut.

Enligt företagets vd Rob Lloyd finns ett krav från allmänheten på bildbevis av bygget som av många betraktas med skepsis. Det är anledningen till att de första bilderna nu presenteras, säger Ron Lloyd i videon.

Målsättningen är att testbanan ska var färdigbyggd inom ett år och 2020 räknar företaget med att kunna öppna en kommersiell bana.

Planer finns för ytterligare tre testbanor varav en enligt Sveriges Radio eventuellt kan byggas i Sverige.

Konkurrenten Hyperloop Transportation Technologies bygger också en testbana. Men får inga rör då den främst ska användas för att testa tågens drivmekanism.