Tekniknyheter

Här bygger Tesla världens största fabrik

Foto: Tesla
Foto: Tesla

Nu invigs Elon Musks gigantiska batterifabrik.

Publicerad

När Elon Musks företag Tesla har byggt klart sin batterifabrik Gigafactory beräknas den bli världens till ytan största fabrik och täcka ett område i Nevada på omkring en halv miljon kvadratmeter.

Idag 29 juli ska den första delen av fabriken invigas, skriver Wired. Trots att bara omkring 14 procent av byggnaderna ännu är uppförda. Men omkring 1 000 personer arbetar sju dagar i veckan för att bli klara med bygget till 2020. Då ska fabriken årligen producera litium-jonbatterier med en sammanlagd kapacitet på 35 GWh. Det är mer kapacitet än vad världens samtliga batteritillverkare fick fram under 2013, skriver Tesla.

Idag importerar Tesla de flesta av sina bilbatterier från Asien men när Gigafactory är klar ska produktionen räcka till de 500 000 elbilar som företaget räknar med att tillverka per år till en kostnad per kWh som beräknas bli 30 procent lägre än idag.

Det mesta av batteritillverkningen kommer skötas av robotar men fabriken ska även sysselsätta omkring 6 500 personer när den nått full produktionskapacitet.

För att driva fabriken som är ett samarbetsprojekt med Panasonic ska hela taket förses med solceller som kompletteras med energi från närliggande vindkraftverk.