Populärteknik

Här är Virgin Galactics sportiga rymddräkter

Virgin Galactics nya rymddräkt som designats av sportmärket Under Armour.
Understället till rymddräkten.
Skorna sägs ha inspirerats av skorna som racerförare bär. Foto: Jarren Vink Studio
Richard Branson själv poserar i rymddräkten.

Den som betalar miljonbelopp för att turista i rymden ska så klart vara snitsigt klädd. Virgin Galatics rymddräkter har designats av sportmärket Under Armour.

Publicerad

Rymdturisterna som betalar miljonbelopp för en biljett hos Richard Bransons bolag Virgin Galactic kommer att se flotta ut i framtiden. Det sportiga klädmärket Under Armour har visat upp en ny rymddräkt som får Nasas funktionella vita sjok att se hopplöst föråldrade ut.

Tanken är att passagerare som betalar 250 000 dollar, drygt 2,4 miljoner kronor, för att lösa en biljett på rymdskeppet Spaceshiptwo ska få den exklusiva dräkten på köpet. Bemannade testflygningar är tänkta att börja innan årsskiftet, och hundratals personer påstås redan ha betalt en handpenning för att stå i kö till de 90 minuter långa rymdresorna.

Virgin Galactics nya futuristiska dräkter ser lite ut som en Star Trek-karaktär som sysslar med långdistanslöpning. Dräkten är uppdelad i tre delar: ett baslager, en rymddräkt och ett par skor.

Baslagret hade inte stuckit ut nämnvärt i löparspåret. Det går, som resten av dräkten, i mörkblått och använder sig av en modifierad typ av det mineralförstärkta tyget UA Rush som finns i vissa av Under Armours träningskläder för att hjälpa till att reglera kroppstemperaturen.

Detaljer i guld

Rymddräkten och skorna lägger till detaljer i guld (vilket, enligt pressmaterialet, inspirerats av solstrålar) för lite extra flärd under rymdtrippen. Även rymddräkten använder en rad av Under Armours specialdesignade träningsmaterial för att hjälpa till att hantera bärarens kroppstemperatur och minimera obehag under färden.

Den har också en lång rad funktionella fickor och ett integrerat kommunikationssystem. Och så klart en liten löstagbar badge som ska få en unik design för varje avfärd. Så att rymdturisterna kan ha något att skryta med när de landat på jordens yta igen.

Skorna sägs ha inspirerats av vad racerförare bär på fötterna, och är betydligt mer avskalade och lättviktiga än vad astronauter tenderar att ha på sig. De använder sig av mjuka material som ska sluta tätt om bärarens fötter och sitta bra även i tyngdlöst tillstånd.