Innovation

Här är SuperGPS – nya navigationssystemet som slår GPS

Systemet testas på universitetet i Delfts campus. Foto: Delft University of Technology
Systemet testas på universitetet i Delfts campus. Foto: Delft University of Technology
Illustration av systemet. Foto: Delft University of Technology
Illustration av systemet. Foto: Delft University of Technology

Ett nytt positioneringssystem som är perfekt för stadsmiljöer har utvecklats i Nederländerna. Systemet har en noggrannhet på tio centimeter.

Publicerad

Forskare har utvecklat ett alternativt navigationssystem som är mer noggrant och robust än satellitnavigation. I stället för satelliter använder sig systemet av teknik som finns tillgänglig i mobilnätverk. Enligt studien som har publicerats i tidskriften Nature skulle systemet vara perfekt för stadsmiljöer och ha en noggrannhet på decimeternivå. 

Bakom projektet som kallas Super-GPS står två nederländska universitet och landets metrologiska institut VSL.

Tekniken användbar för självkörande fordon

Satellitnavigering – som till exempel gps (global positioning system) – har en stor roll i dagens samhälle. Men det finns svagheter med systemen. Radiosignalerna från satelliterna är svaga när de når jorden och exakt positionering är inte möjligt om signalerna reflekteras eller blockeras av byggnader. 

– Det här kan göra gps opålitligt i stadsmiljö. Det är ett problem om vi någonsin vill använda autonoma fordon. Vidare så är invånare och myndigheter beroende av GPS för många tillämpningar och navigationsenheter, säger Christiaan Tiberius, docent vid det tekniska universitetet i Delft och koordinator för projektet, i ett pressmeddelande.  

I stället för satellitbaserad teknik har forskarna utvecklat ett system som använder telekommunikationsnätverket för mobiltelefoni. Genom ett nätverk av radiosändare som är hopkopplade och tidsynkroniserade via fiberoptik har systemet visat goda resultat.

– Vi insåg att med några nyskapande innovationer kunde telekommunikationsnätverket omvandlas till ett väldigt precist och alternativt positioneringssystem oberoende av gps, säger fysikern Jeroen Koelemeij från universitetet Vrije i Amsterdam i pressmeddelandet. 

Illustration av systemet. Foto: Delft University of Technology
Illustration av systemet. Foto: Delft University of Technology

Atomur viktiga i processen

En av innovationerna är just tidssynkroniseringen. Genom att ansluta mobilnätverket till atomur så att de kan ge synkroniserade meddelanden för positionering, precis som gps-satelliter gör, kan man få noggrannheter på tio centimeter. 

– Med den här tekniken kan vi omvandla nätverket till ett nationellt atomur med många nya tillämpningar. Bland annat väldigt noggrann positionering genom mobilnätverk. Med den optiska och trådlösa hybridlösningen vi har demonstrerat nu kan i princip vem som helt få tillgång till den nationella tiden vi har vid VSL. Det skapar i princip en väldigt precis radioklocka som är noggrann ner till en miljarddel av en sekund, säger Erik Dierikx vid VSL i pressmeddelandet. 

Vidare har systemet en större bandbredd än vad som vanligen används. Detta för att signaler som reflekterats från byggnader kan förvirra navigationsenheter. Den stora bandbredden hjälper systemet att sortera bort de felaktiga signalerna.