Miljö
Här är PFAS-domen – vattenbolaget skyldigt att betala skadestånd
Ur kranarna flödade dricksvatten som var förorenat med högfluorerade kemikalier (PFAS). Nu är domen här Blekinge tingsrätt meddelar att det kommunala vattenbolaget i Ronneby är skyldigt att betala skadestånd till invånare i Kallinge som fått förorenat dricksvatten i kranarna
(Uppdaterad)
Det har Blekinge tingsrätt kommit fram till sedan 165 invånare i Kallinge stämt bolaget.
Skadeståndsskyldigheten gäller kompensation för personskada i form av förhöjda halter av PFAS i blodet, vilket kan ge hälsorisker. Däremot är bolaget inte att betala skadestånd för den oro för ohälsa som uppstått.
– Vi menar att det föreligger en faktisk skada redan genom att vi vet att vi har de här gifterna i kroppen och inte blir av med dem, säger Herman Afzelius, ordförande i PFAS-föreningen.
Dag efter dag drack flera tusen invånare i Kallinge förorenat dricksvatten. Boven i dramat var det brandskum som under många år användes när flygflottiljen F17 övade brandsläckning.
Kemikalier sipprade ner i grundvattnet och till den vattentäkt där Kallingebornas vatten hämtades, ända tills vattenverket i Brantafors akutstängdes när skandalen uppdagades 2013.
165 invånare har stämt
Totalt 165 invånare har stämt Ronnebys kommunala vattenbolag Miljöteknik, men utan att precisera några skadeståndskrav i kronor och ören. I dagens dom klargörs bara om det finns ett skadeståndsansvar eller inte.
Kommunen har bestridit skadeståndsskyldighet och båda parter anser sig finna stöd för sin sak i såväl svensk som internationell forskning.