Populärteknik

Här är Oneplus 6 - och Oneplus nya trådlösa lurar

Snart får Oneplus mobiltelefon sällskap av en helt ny produkttyp – smarta tvapparater. Foto: Oneplus
Snart får Oneplus mobiltelefon sällskap av en helt ny produkttyp – smarta tvapparater. Foto: Oneplus
Foto: Oneplus
Foto: Oneplus
Foto: Oneplus
Foto: Oneplus
Oneplus 6. Foto: Oneplus
Oneplus 6. Foto: Oneplus
Foto: Oneplus
Foto: Oneplus

Oneplus fortsätter att imponera med rejäl prestanda till lågt pris - och överraskar med ett par trådlösa hörlurar.

Publicerad

Uppstickaren Oneplus med svenske medgrundaren Carl Pei gjorde alla rätt med förra årets 5T. Ett kraftpaket som kan konkurrera med Samsung och Huaweis topplurar - fast till halva priset.

Med en sådan succé i bakfickan har Oneplus gått från en nischspelare till att börja ta stora andelar på flera marknader. I Indien stod bolaget för nästan hälften av alla sålda mobiler i premiumsegmentet under årets första tre månader enligt analyshuset IDC och hos finska operatören Elisa har Oneplus varit den bäst säljande telefonen de senaste sjutton månaderna. Samtidigt har omsättningen seglat en bra bit norr om en miljard dollar.

Nu hoppas man återupprepa succén med Oneplus 6, och har tagit några rejäla kliv framåt. Inte minst utseendemässigt.

Skärmkanterna är i princip borta, och telefonen har fått den sensorhaka som slog igenom i och med Iphone X. Resultatet är att skärmstorleken ökar till hela 6,28 tum, utan att formfaktorn på mobilen ändras mot föregångaren 5T.

Bakstycket i metall är utbytt mot ett i glas, men någon trådlös laddning blir det ändå inte. Däremot bättre mottagning tack vare glaset - och hållbarheten ska inte påverkas hävdar företaget.

– Våra tester visar att Oneplus 6 är precis lika tålig mot att tappas som våra tidigare telefoner, lovar medgrundaren Carl Pei under lanseringseventet.

Mobilen ska även vara tillräckligt vattentålig för att klara ”vardagshändelser” som regn och snabba dopp i vattenpölar, men Oneplus har i skrivande stund inte gått ut med någon IP-klassning.

Oneplus 6 kommer med bättre prestanda

Under huven har prestandan fått sig en skjuts tack vare det nya chippet Snapdragon 845. Samma som sitter i Samsungs flaggskepp Galaxy S9 och flera andra kommande värstingtelefoner.

På baksidan av telefonen sitter en fingeravtrycksavläsare och en vertikalt placerad kameraduo där huvudlinsen är på 16 megapixel med en bländare på f/1,7. Den får uppbackning av en 20 megapixelkamera.

I mjukvaran har Oneplus gjort det möjligt att ersätta navigationsknapparna längst ned på skärmen med geststyrning, ungefär som hos Iphone X eller kommande Android P.

Priset då? Oneplus stora konkurrensfördel har alltid varit telefoner som kan konkurrera med de stora tillverkarnas flaggskepp - fast till ett mycket humanare pris.

Överraskning i form av hörlurar

Många hade spekulerat i att Oneplus 6 skulle landa med en markant prishöjning, men så farlig är den faktiskt inte. Instegsmodellen med 6 GB ram och 64 GB lagring ligger på 5.295 kronor, medan den billigaste varianten av föregångaren Oneplus 5T såldes för 4.999 kronor.

Värstingen med 8 GB ram och 256 GB lagring väger in på 6.395 kronor, vilket fortfarande låter som ett bra pris i en tid när många topptelefoner kostar femsiffrigt.

De flesta uppgifterna om telefonen hade läckt ut inför kvällens lansering. Överraskningen kom istället i form av ett par trådlösa hörlurar som släpps i början av juni och kostar 795 kronor.

Oneplus Bullets Wireless är ett par trådlösa ear-lurar, det vill säga varianten med en sladd som går mellan lurarna, men ingen sladd till telefonen. De är magnetiska och går att "snäppa" ihop för att undvika trassel, vilket även automatiskt pausar musiken. Precis som Oneplus-mobiler har hörlurarna snabbladdning som ger fem timmars lyssning på tio minuters laddning.

Specifikationer Oneplus 6

Skärm: 6,28 tums AMOLED-skärm i 19:9-format.

Processor: Qualcomm Snapdragon 845.

Operativsystem: Oxygen 5.1 som bygger på Android 8.1 Oreo.

Ram: 6 eller 8 GB.

Lagring: 64, 128 eller 256 GB.

Batteri: 3300 mAh.

Portar: USB-C, plats för dubbla sim-kort och 3,5-millimetersjack.

Pris: Från 5295 kronor (6GB/64GB) till 6395 kronor (8 GB/256 GB).