Populärteknik

Här är nya Iphone SE 3 – samma design, nytt innehåll

Foto: Apple
Foto: Apple
Foto: Apple
Foto: Apple
Foto: Apple
Foto: Apple

Apples budgetmobil uppdateras med 5g-stöd och flaggskeppsprestanda. Här är nyheterna från Apples event.

Publicerad

Artikeln uppdateras.

Det har gått två år sedan Apple senast uppdaterade sin budgetmobil Iphone SE, men under tisdagens lanseringsevent Peek Performance var det dags igen.

Det stora lyftet i innanmätet är attt Iphone SE 3 får samma Bionic A15-systemkrets som sitter i Apples senaste flaggskeppstelefoner, och samtidigt stöd för 5g.

Det yttre är sig däremot likt. Iphone SE 3 jobbar vidare med samma design som Iphone 8, inklusive 4,7-tumsskärm och hemknapp med Touch ID.

Det är fortfarande ett enda objektiv på mobilens baksida, en 12-megapixelsensor, men Apple lovar bättre bilder tack vare smartare bildbehandling i A15-chipet.

Apple lovar också bättre batterid.

Instegspriset ligger på 5 695 kronor för en modell med 64 GB lagring, och förbeställningarna öppnar den 11 mars. Säljstart i butik är den 18 mars. Mobilen finns i tre färger: midnatt, stjärnglans och product red.

Foto: Apple
Foto: Apple

Andra nyheter från Peek Performance

M1 Ultra – Apple Silicon för stationära datorer

Apple utökar M1-serien av systemkretsar med sin kraftfullaste hittills. M1 Ultra är byggd för stationära datorer, och har uppemot åtta gånger prestandan hos det vanliga M1-chippet.

M1 Ultra består i princip av två sammanfogade M1 Max-chip. Det betyder 20 cpu-kärnor, 64 gpu-kärnor och upp till 128 GB minne. Totalt 114 miljarder transistorer på ett och samma chip.

Mac Studio – stationär dator med enorm prestanda

Apples stora dragplåster var en helt ny datormodell som hamnar någonstans mellan Mac Mini och Mac Pro. Rent utseendemässigt ser den ut som en högre Mac Mini.

Ombord finns så klart olika Apple Silicon-chip, däribland nya, kraftfulla M1 Ultra. Med ett Ultra-chip ska Mac Studio vara upp till 80 procent snabbare än en topputrustad Mac Pro. Instegspriset ligger på 25 495 kronor.

Studio Display – med inbyggd A13-processor

För den fulla Studio-upplevelsen släpper Apple också en ny 27-tumsskärm med 5k-upplösning och true tone. Dessutom har skärmen ett inbyggt A13 Bionic-chip och en 12 MP ultravidvinkelkamera med stöd för center stage samt ett ljudsystem med sex högtalare. Som tillbehör finns ett stöd som går att vinkla upp till 30 grader och går att vrida så att skärmen står på högkant. Studio Display kostar 19 995 kronor.

M1 chip i Ipad Air (Femte generationen)

Apples mellanpadda får ett enormt prestandalyft i form av Apples M1-chip, som sitter i Macbook-modeller och Ipad Pro. Paddan får också 5g-stöd och en ny 12 megapixelkamera på framsidan, och stöd för Center Stage. Priset börjar på 7 495 kronor för wifi-modellen och 9 295 kronor för 5g.

Iphone 13 i nya färger

Förra årets flaggskepp Iphone 13 kommer att börja säljas i ett par nya, gröna nyanser. Iphone 13 och 13 Mini släpps i grönt, och Iphone 13 Pro och Pro Max i alpingrönt.