Populärteknik

Här är moddarna som byggde världens första vikbara Iphone

Är det här världens första vikbara Iphone? Moddargruppen AST hävdar åtminstone det.
Är det här världens första vikbara Iphone? Moddargruppen AST hävdar åtminstone det.

Hur svårt kan det vara att konstruera en egen Iphone – som dessutom går att vika? Det ville kinesiska moddare ta reda på. Lärdomen: Testa inte det här hemma.

Publicerad

Den har ett klent batteri. Ingen trådlös laddning. Och bara en fungerande högtalare. 

Men den specialbyggda Iphonen ser ut att fungera – åtminstone hjälpligt.

Använde delar från Androidmobil

I stället för att vänta på att Apple lanserar en vikbar telefonen, bestämde sig den Hongkongbaserade gruppen The Aesthetics of Science and Technology (AST) för att bygga en själv.

I projektet återanvände AST delar från en Motorola Razr-mobil, egentillverkade komponenter som 3d-printades – och skärmen från en Iphone X, rapporterar Engadget.

"Jailbreakat" operativsystem

Apples mobila operativsystem Ios har inget inbyggt stöd för vikbara mobiler – än så länge i alla fall. Moddarna i AST löste det genom att skapa en hackad specialversion av Ios där man bland annat lagt till en funktion för ett så kallat split screen-läge, som bland annat innebär att två program kan köras sida vid sida på den vikbara skärmen.

Resultatet av moddningen påminner om en blandning av en Iphone och Galaxy Z Flip, Samsungs serie av vikbara mobiler. 

Projektet gav dock AST-medlemmarna rejäl huvudvärk då och då. Och även om telefonen startar, fungerar den knappast felfritt. 

Särskilt stort besvär har man haft med den uppbrutna och modiferade Ios-mjukvaran, som uppenbart inte är optimerad för den här typen av vikbara skärmar.

Viktiga frågor obesvarade

Viktigt att komma ihåg är att den typen av projekt alltid ska tas med en nypa salt eller sund skepticism.

I Youtube-videon som AST publicerat hoppar man över vissa väsentliga och kritiska steg i byggprocessen – som hur man har lyckats med att placera ut nyckelkomponenter i den vikbara skärmens två olika delar.

Iphone Flip på gång?

Huawei, Motorola och Samsung har redan släppt flera liknande mobiler. "Vikbart har aldrig varit bättre", skrev Ny Teknik när vi testade Samsung Galaxy Fold 4 i höstas, till exempel.

Apple då? Jodå, det ryktas att tillverkaren är i färd med att utveckla en vikbar mobil som möjligen kan döpas till Iphone Flip. De senaste förhandsuppgifterna gör gällande att telefonen kan nå marknaden under 2023 eller 2024, men inga detaljer är bekräftade av Apple i nuläget.