Digitalisering

Här är Microsofts Hololens 2

Med Hololens 2 riktar sig Microsoft enbart till industrikunder. Foto: Microsoft
Med Hololens 2 riktar sig Microsoft enbart till industrikunder. Foto: Microsoft
Hololens 2 släpps senare i år. Foto: Microsoft
Hololens 2 släpps senare i år. Foto: Microsoft
Förstärkt verklighet lägger ett lager av digital information på den fysiska världen. Foto: Microsoft
Förstärkt verklighet lägger ett lager av digital information på den fysiska världen. Foto: Microsoft

Microsofts nästa augmented reality-visir heter Hololens 2. Det har en prislapp på 3500 dollar, släpps senare i år och ska enbart säljas till företagskunder.

Publicerad

Med tanke på att det passerat tre år sedan första Hololens gjorde debut kändes den nya enheten – som Microsoft presenterade under mobilmässan Mobile World Congress i Barcelona – inte direkt banbrytande. Den har ett bredare synfält och bibehållen pixeldensitet vilket bör förbättra bildupplevelsen markant. Den har mer avancerade sensorer för hand- och ögonspårning. Den är paketerad med ett Snapdragon 850-chipp utöver en ny version av det Microsoft envisas med att kalla ”holografisk processor” (läs: en processor extra lämpad för förstärkt verklighet). Och nu kan man vika upp visiret om man skulle behöva ta in den ofiltrerade verkligheten och/eller klia sig i pannan.

Vad gäller optiken är det fortfarande vågledarteknik som gäller, precis som är fallet med både Hololens-originalet och Magic Leap One.

Trots den 5g-hets som kommer att dominera på årets MWC så ska Hololens 2 inte ha något stöd för mobil uppkoppling, det är än så länge wifi (802.11ac 2x2) som gäller. Men det lär bara vara en tidsfråga innan Microsoft och andra tillverkare anammar nästa generations mobilnät.

Hololens 2 – upp till 3 timmar batteritid

Hololens 2 väger nästan lika mycket som sitt äldre syskon, 566 gram jämfört med 579 gram, men enligt Microsoft gör den nya designen enheten mycket skönare att bära. Inte för att att man kan gå omkring med den så värst länge: batteritiden sägs räcka 2-3 timmar på en laddning. Den har stöd för bluetooth (5.0) och usb-c.

Förstärkt verklighet spås av vissa bedömare bli ett tekniskt paradigmskifte fullt jämförbart med pc:n och smartphonen och Microsoft är inte ensamma om att satsa stort på tekniken. Däremot är det få av deras konkurrenter som också kan erbjuda djup integration med en av världens största molntjänster. Microsoft gjorde förstås ett stort nummer av allehanda Azure-specifika hjälpmedel. Bland annat kan deras företagskunder, vid behov av mer realistiska 3D-modeller än vad Hololens 2-enheten själv klarar att rita upp, välja att sköta renderingen via molnet.

En del frågetecken återstår dock att rätas upp. Det kanske största är hur bra eller dåligt Hololens 2 klarar olika typer av ljusförhållanden.