Digitalisering

Här är Microsofts ambitiösa plan för Bitcoin

Bitcoin är en kryptovaluta, men blockkedjan den bygger kan användas till annat. Foto: TT
Bitcoin är en kryptovaluta, men blockkedjan den bygger kan användas till annat. Foto: TT

Bitcoin är inte bara en kryptovaluta med höga toppar och djupa dalar. Microsofts nya satsning är ett konkret exempel på det.

Publicerad

Tänk om du slapp lämna ut personlig information – e-postadress, personnummer, kreditkortsuppgifter och så vidare – varje gång du skapar ett nytt konto på internet? Tänk om du slapp låta Google eller Facebook gå i god för att du är du?

Tänk om det fanns ett sätt att identifiera sig utan att en central aktör – ofta ett stort bolag som kanske inte har ditt bästa i åtanke – måste stå som mellanhand? Risken för att din data kommer i orätta händer skulle minska avsevärt, liksom risken för identitetsstöld.

Det här är tanken bakom begreppet decentraliserad identifiering (ofta förkortat till did). Man kan tänka på det som en krypterad hubb som den enskilda individen själv har full kontroll över. Om den huserar på en blockkedja kan identifiering ske med samma säkra metod med vilken man idag verifierar transaktioner av kryptovalutor.

Lustigt nog är det nu ett stort bolag, nämligen Microsoft, som bestämt sig för att satsa på decentraliserad identifiering. Det ska ske via en öppen plattform döpt till Ion (Identity overlay network), knuten till Bitcoins blockkedja.

Ska hantera transaktioner i stora volymer

”Det vanligaste sättet att identifiera sig idag är med e-postadresser och användarnamn, som vi får tillgång till via appar, tjänster och organisationer. Det här gör att identitetsfärdare får kontroll och blir en mellanhand mellan oss oss och varje digital interaktion vi gör. Vårt mål är att skapa ett ekosystem för decentraliserad identifiering där miljontals organisationer, flera miljarder människor och ett oräkneligt antal enheter kan interagera säkert med ett kompatibelt system byggt på standard- och öppen källkod-komponenter”, skriver Daniel Buchner, som jobbar på Microsofts avdelning för identitet.

Ett problem som Microsoft och andra brottats med är att Bitcoin är kraftigt begränsat när det kommer till att skala upp transaktioner. Ingen skulle använda decentraliserad identifiering om tiden det tog att logga in på ett konto kunde räknas i minuter.

Därför har Microsoft tillsammans med andra medlemmar i organisationen Decentralized Identity Foundation byggt Sidetree, ett öppet protokoll som sägs kunna hantera transaktioner i stora volymer.

”Koden för Ions referensnod är fortfarande under utveckling och det finns många aspekter av protokollet som ska implementeras innan det är redo för Bitcoins produktionsnät. Men på konsumentenheter med låg prestanda har vi observerat tiotusentals did-operationer per sekund”, skriver Daniel Buchner.

Några bolag som redan börjat laborera med Ion är Equinix och Cloudflare.