Populärteknik

Här är LG:s nya oled-bjässe – dock "bara" 4k

LG:s nya oled-jätte G2. Foto: Press
LG:s nya oled-jätte G2. Foto: Press

Med en storlek på 97 tum är LG:s kommande oled-tv G2 en riktig koloss. Men upplösning ligger "bara" på 4K.

Publicerad

I morgon onsdag 5 januari slår den stora teknikmässan CES i Las Vegas upp portarna för alllmänheten, men under veckans första dagar har presskåren haft möjlighet att spana in årets prylnyheter i förväg.

Ingen 8K-panel

En som har fått många att höja på ögonbrynen är LG:s nya tv-modell G2. Inte konstigt – med tanke på att den största modellen av G2 mäter hela 97 tum. Upplösningen på den nya oled-bjässen ligger dock enbart på 4K. Det kan jämföras med LG:s tidigare 88 tumsmodell, som stoltserar med 8K-upplösning.

Storlek är inte allt – och i den andra änden av spektrakt ligger LG:s nya oled-tv C2, även den lanserad under årets CES-mässa. Den minsta modellen av C2 ligger nämligen på 42 tum. Det är en 4K-tv tänkt för det mindre hushållet, eller för användas som en gamingskärm, till exempel.

Förbättrad bildbehandling

I år har LG lagt mycket krut på att förbättra ljusstyrkan hos G2, medan C2 har utrustats med LG:s mer avancerade Evo-panel som tidigare har varit reserverad för dyrare modeller.

En uppdatering av LG:s A9-processor ska också ge bättre bildbehandling hos G2 och C2. Bland annat har processorn givits stöd för ai-uppskalning som ska hjälpa till att konvertera material med lägre upplösning till full 4K-upplösning mer effektivt.

Dessutom görs tv-apparaternas tonmappning eller tonkartläggning numera i 5000 zoner, att jämföra med 576 zoner på tidigare modeller.

Nytt lättviktsmaterial

Bägge modeller är också byggda med en ny typ av kompositmaterial som gör tv-apparaterna "betydligt" lättare. 65-tumsvarianten av LG G2 ska väga hälften så mycket som C1-motsvarigheten, till exempel.

En fråga kvarstår dock – och det är hur mycket 97-tummaren kommer att kosta. I dagsläget finns dock inga prisuppgifter för någon av LG:s nya G2- och C2-modeller, men vi vet att apparaterna ska släppas på marknaden under våren.