Innovation

Här är lampan som ska stoppa snusket

Med uv-lampan från Delsbo kan städpersonalen snabbt se var det behövs mer intensiva insatser – och var man kanske inte behöver vara så noga. Foto: Scanpix
Med uv-lampan från Delsbo kan städpersonalen snabbt se var det behövs mer intensiva insatser – och var man kanske inte behöver vara så noga. Foto: Scanpix
UV-lampan Xenon.
UV-lampan Xenon.

Bättre hygien minskar risken för smittspridning på sjukhus. En uv-lampa från Delsbo hittar de dolda smutsgömmorna.

Publicerad

Centralsjukhuset i Karlstad har fått ett nytt vapen i kampen för hygienen: en uv-lampa. Den avslöjar obönhörligt smuts som inte syns med blotta ögat. Orsaken är att snusk som urin, blod och gamla tvålrester fluorescerar - de blir självlysande när man lyser på dem med uv-ljus.

- Städpersonalen hittar smutsfällor som de behöver lägga mer kraft på och rena områden som kanske inte behöver städas lika ofta, säger Björn Sigbjörn, som ansvarar för försäljningen av lampan.

Utvecklingen har skett hos företaget Drivdon i Delsbo. Den ficklampsliknande xenonlampan, som kostar cirka 14000 kronor, används sedan länge för att säkra hygienen på mejerier.

Centralsjukhuset i Karlstad är det första landstingsägda sjukhus som använder tekniken, men Capio St Görans sjukhus i Stockholm har använt den sedan hösten 2008.

Jimmy Björkman, chef för vaktmästeri och städning, tycker att uv-lampan gör nytta för att säkerställa hygienen på toaletter och duschar liksom i operationsrum.

- Vi använder framför allt lampan för att utbilda städpersonal, men även för egeninspektioner. Det blir lite av ett uppvaknande för den som städar, säger han.

Sjukhuset använder även tekniken för att jämföra vilket städmaterial som gör jobbet bäst, exempelvis mikrofiberduk kontra pappershanddukar.