Digitalisering

Här är Ikeas smarta rullgardiner

Nästa år är det svensk premiär för Ikeas smarta rullgardiner. Foto: Miguel Perez
Nästa år är det svensk premiär för Ikeas smarta rullgardiner. Foto: Miguel Perez

Efter lampor och uttag är det dags för Ikea att lansera smarta rullgardiner.

Publicerad

Möbelgigantens satsning på det uppkopplade hemmet fortsätter. Ikea har redan aviserat att de i ett samarbete med Sonos nästa år ska lansera högtalare. Men under 2019 blir det också premiär för en annan ny produkt: smarta rullgardiner.

– Vi har haft rullgardiner i vårt sortiment under flera år. Möjligheten att anpassa ljusinsläppet i ett rum kan vara avgörande för exempelvis en god nattsömn. Samtidigt vet vi att människor vill ha möjligheten att kunna skapa avskildhet hemma genom att skärma av fönstren. Vi vill göra våra produkter ännu mer funktionella så att du trådlöst kan styra rullgardinerna även när du inte är i rummet eller hemma, säger Lena Engman, chef för textil på Ikea i Sverige.

Precis som flera av Ikeas tidigare uppkopplade prylar så kan gardinerna styras via en mobilapp, en fjärrkontroll eller via röstassistenter som Google Assistant eller Apples Siri.

Rullgardinerna kommer i två varianter: en mörkläggande och en semitransparent. Båda får premiär i Sverige under 2019. Den mörkläggande kommer att kosta från 115 euro, den semitransparenta börjar på 85 euro.