Populärteknik

Här är Googles nya operativsystem Android 11

Foto: Google
Foto: Google
Nu är första publika betaversionen av Android 11 här. Foto: Google
Nu är första publika betaversionen av Android 11 här. Foto: Google
Foto: SOPA Images
Foto: SOPA Images

Här är allt du behöver veta om Googles nya mobila operativsystem Android 11 som lanserades den 8 september 2020.

Publicerad

8 av av de nya funktionerna i Android 11

1. Chattbubblor

Facebook Messenger har länge varit relativt ensamma om att använda en funktion för chattbubblor. Om du slår på funktionen dyker en liten notisbubbla upp på skärmen när du får ett nytt meddelande. Klicka på bubblan för att få upp chattfönstret utan att lämna appen du är inne i. Nu finns funktionen inbyggd i Android 11 vilket betyder att fler appar kan använda den.

2. Samlad notismeny för chatten

En annan grej som gör alla konversationer mer tydliga är att de alla, oavsett chattprogram, kommer landa under en dedikerad flik i notifieringsmenyn. Det går också att prioritera vissa konversationer så att de syns på låsskärmen.

3. Notishistorik!

Visst har du råkat radera en notis innan du hann läsa den? Tidigare har den då varit borta för alltid, men i Android 11 kan man välja att spara alla notiser i 24 timmar.

4. Ny meny för smarta hem

Genom att hålla nere på- och av-knappen på mobilen kan du numera få upp en meny där Google samlat en rad genvängar för att styra smarta hem-prylar. Tanken är att det ska vara lätt att exempelvis justera belysningen eller temperatur. Här finns också tillgång till Google Pay och plånboken där du kan samla boardingkort och biljetter.

5. Inbyggd skärminspelning

I den senaste utgåvan av Android finns en inbyggd funktion för att spela in vad som händer på mobilskärmen. Det kan till exempel vara bra om du vill demonstrera en funktion eller bugg – eller bara visa hur snyggt du klarar en svår bana i ett mobilspel.

Vissa mobiltillverkare, som Samsung, har redan sedan tidigare haft sin egen inbyggda lösning för skärminspelning, men nu kommer det till alla telefoner.

6. Android Auto utan sladd

En glad nyhet är att vissa Android 11-telefoner (som Googles egna Pixel-mobiler) får stöd för trådlös Android Auto. Men det är en funktion som kanske inte kommer att vara helt lättillgänglig från dag ett, då även bilen måste ha stöd för det. I dagsläget har endast ett fåtal bilmodeller av senaste årgång stöd för funktionen, så släng inte usb-sladden ännu.

7. Tidsbegränsad åtkomst

Google har i flera omgångar gjort det enklare att hantera hur mycket data olika appar på din mobil får tillgång till. Nytt i Android 11 är att du kan ställa in så att en app får tillgång till exempelvis foton eller telefonbok bara under en session. Dessutom kommer Google att ta tillbaka åtkomst från appar som du inte startat på länge.

8. Bättre mediauppspelning

Med Android 11 ska du snabbare kunna växla mellan video som spelas upp på telefonen, till att istället spela upp på din tv. Eller byta ljudkälla från mobilhögtalaren till headset eller stereosystem med ett tryck. Funktionen ligger inbäddad i notisfältet när du exempelvis startar en Spotify-låt.

Så kan du skaffa Android 11 i dag

Som vanligt dröjer det innan alla Android-mobiler får tillgång till den senaste versionen av Googles operativsystem. Tillverkarna behöver först anpassa sina egna Android-versioner och sedan skicka ut uppdateringar till kunderna.

Men i år har betydligt fler telefoner tillgång till Android 11 från dag ett. Här är listan:

  • Google: Pixel 2, 3, 4 och 4A.
  • Oneplus: Oneplus 8 och 8 Pro.
  • Xiaomi: Mi 10 och Mi 10 Pro.
  • Realme: X50 Pro.
  • Oppo: X2 och Reno 3.

Fler modeller och tillverkare kommer att tillkomma under de närmaste månaderna.