Säkerhet
Här är företaget som hjälper polisen bryta upp brottslingars mobiler
När polisen vill bryta sig in i en beslagtagen mobil står svenska Micro Systemation för lösningarna.
Var och varannan brottsutredning innehåller beslagtagna mobiler, och det ger nya huvudbryn för polisen. Inte nog med att de ska tömmas på data, de är allt oftare skyddade av lösenord och kryptering.
För svenska Micro Systemation AB (MSAB) har det blivit en lysande affärsmöjlighet.
– När vi började handlade allt om sms och samtalslistor, men sedan smartphones kom har världen digitaliserats allt mer. Vi gör mer och fler saker på telefonerna än på datorerna i dag, säger företagets vd Joel Bollö.
På kundlistan står rättsvårdande myndigheter i ett hundratal länder. Svenska polisen är en av dem. De använder ett verktyg som heter XRY för att dammsuga en telefon på data. I många fall kan XRY knäcka kryptering och ta sig förbi pin-koder.
Under nittiotalet utvecklade och sålde MSAB lösningar för att koppla upp datorer mot internet med hjälp av gsm-telefoner. En slags primitiv variant av dagens internetuppkoppling.
Men i början av 2000-talet bytte bolaget bana efter att Joel Bollö fått kontakt med en utredare vid polisen. Utredaren undrade om det svenska teknikföretaget kunde bistå med sin expertis för att hitta ett smidigt sätt att importera sms och telefonlistor från beslagtagna telefoner.
– På den tiden tittade polisen på mobilskärmen och skrev av på datorn vad de såg. Men var det kyrilliska tecken eller liknande blev det svårt. Så polisen ville helt enkelt ha en copy/paste för att kunna klippa ur texten från telefonen och klistra in i Word och skicka på översättning, berättar Joel Bollö.
Det blev startskottet för verktyget XRY. Med hjälp av det går det att hantera innehållet i tusentals telefonmodeller och appar. I takt med att internet of things gjort intåg har företaget adderat alltifrån uppkopplade bilar till drönare och fitnessarmband till listan.
Lösningar från MSAB och liknande företag har blivit snudd på obligatoriska, menar Joel Bollö.
– Jag tror att skulle du fråga polisen i dag skulle det vara lite som att jobba med förbundna ögon, utan de här verktygen.
Det är en ständig kamp att knäcka nya mobiler, appar och operativsystem. I den senaste uppdateringen lade MSAB till stöd för över 200 nya mobiler.
Den ökade krypteringen ställer visserligen till med problem men går i regel att komma runt – förr eller senare.
– Man kommer inte alltid in i alla telefoner. En Iphone X med senaste versionen av operativsystemet kanske vi inte kommer in i just nu. Men förut kom vi inte in i Iphone 5 eller 6. Vi jobbar oss framåt hela tiden, säger Joel Bollö.
I regel kan de knäcka en ny telefon månader efter att den kommit ut på marknaden.
För att polisen ska lyckas handlar det inte heller bara om att kunna avkryptera telefoner, utan att hantera dem på rätt sätt.
– Om man kombinerar metod och teknik får man fortfarande möjlighet att säkra bevis även i hårt krypterade telefoner. Då menar jag att man kanske ska agera annorlunda redan på brottsplatsen, innan telefonen går in i låst läge eller fjärraderas, säger Joel Bollö.
Företag som MSAB är inte okontroversiella. Konkurrenten Cellebrite, ett israeliskt företag med en liknande lösning, hamnade i blåsväder efter ett avslöjande om att man sålt till diktaturer.
Joel Bollö säger att MSAB har en strikt policy när det gäller vilka de säljer till. Det finns flera länder företaget inte gör affärer med.
– Jag vill att alla som jobbar på MSAB ska känna sig stolta över att vi faktiskt gör samhällsnytta och inte att våra verktyg används av fel typ av regimer, säger han.