Digitalisering

Här är faran med Swish-betalningar

Foto: Jörgen Appelgren
Foto: Jörgen Appelgren

Alltfler svenskar använder Swish när de handlar på nätet – men bara en tiondel väljer mobilbetalningstjänsten för att de anser den vara säker.

Publicerad

Det kan finnas skäl till det.

Cirka 28 procent använder Swish vid betalningar för prylar eller tjänster på nätet. Bland de unga är andelen ännu högre. Men även i åldersgruppen 66– 74 år nyttjar ungefär en femtedel Swish vid e-handel, visar en undersökning från betaltjänstföretaget Dibs.

Swish för e-handelsföretag är en relativt ny företeelse, så inga jämförelsesiffror finns ännu från tidigare år. Dessutom drabbades tjänsten av stora problem under 2016 och låg nere under ett halvår.

Två tredjedelar anser Swish vara snabbaste och enklaste nätbetalsättet, men bara tolv procent väljer tjänsten för att de upplever den som säkrast. Motsvarande siffra bland dem som föredrar fakturabetalning är 69 procent.

– Jag tror att mycket handlar om att Swish är ett nytt betalsätt på nätet. Fakturabetalning är man van vid och vet att det brukar funka, säger Patrik Müller, e-handelsexpert på Dibs.

Men många, 61 procent, tycker också att kortbetalning är enklast. Här finns även en säkerhetsaspekt, eftersom Swish-överföringar betraktas som förskottsbetalning.

– Det finns en liten anledning till oro när det gäller säkerheten med Swish, som de flesta konsumenter inte känner till. Om man betalar med kort och inte får den beställda varan, då får man tillbaka pengarna från banken. Men betalar man via Swish till ett företag som exempelvis säljer kameror på nätet, då finns ingen garanti, säger Patrik Müller.