Övriga nyheter

Här är dieselsnurran som orkar längre

Bränslesnål, långlivad och urstark. I höst startar tillverkningen av en svensk utombordsmotor för diesel. Ny Teknik har provåkt.

Publicerad

– Den här utombordaren väljer du inte för att få wow-känsla i fritidsbåten. Vi vänder oss till dem som behöver köra riktigt långt på en tank, även om det blåser 20 sekundmeter, säger Pim Polesie, vice vd på Cimco Marine i Ängelholm.

Vid Ny Tekniks provtur i Skälderviken är förhållandena inte särskilt dramatiska: typiskt söndagsseglarväder med svaga vindar och strålande sol. Endast ljudet avslöjar det ovanliga med rib-båtens starka utombordare – det är en dieselmotor.

Efter flera års utveckling börjar Cimco i höst att producera den nya motorn, Oxe Diesel, med 200 hästkrafter. Visst finns det gott om utombordare med högre effekt än så. Men de tankas med bensin. De få dieselsnurror som finns på marknaden är betydligt svagare.

Att använda diesel i stället för bensin ger en rad fördelar. Dieselmotorn har högre verkningsgrad och därmed lägre bränsleförbrukning. Då kommer man längre på en tank, samtidigt som utsläppen blir lägre. Bränslet är säkrare eftersom det inte är lika lättantändligt som bensin. Motorns vridmoment är högre, vilket ger mer kraft på lägre varvtal.

Sådana egenskaper är viktiga för professionella användare som behöver starka båtmotorer som står pall i tusentals timmar. Tull och polis, lots, sjöräddning, fiskare och taxibåtar, till exempel.

Men dieselmotorn innebär tekniska utmaningar när den stora kraften ska överföras till propellern som driver båten. Den kraftöverföringen löser Cimco med breda kuggremmar som är förstärkta av kolfiber.

– Sådana här remmar är vanliga inom industrin, men på utombordare är det unikt, säger Christer Flodman, som är teknisk chef på företaget.

En annan innovation är växellådans placering. På vanliga utombordare sitter växellådan framför propellern, under ytan i det så kallade underhuset. Den måste vara liten och nätt för att ge lågt motstånd i vattnet. Cimco sätter i stället växellådan under motorn, en bit ovanför vattenytan. Där är strömlinjeformen inte så kinkig, och kugghjulen kan göras större och mer slitstarka.

– Att vi flyttat upp växellådan är en av nycklarna till att vår utombordsmotor har mycket längre livslängd än konkurrenterna, säger Christer Flodman.

Samtidigt blir motståndet i vattnet lägre när underhuset inte behöver rymma någon växellåda. Även det bidrar till att kapa bränsleförbrukningen.

– Och så blir det få och billiga komponenter att byta när man kör på grund. För det gör man förr eller senare, säger Christer Flodman.

Det fyrcylindriga motorblocket på två liter är väl beprövat. Det kommer från GM och har funnits i miljontals bilar: Opel och Chevrolet såväl som Saab. Fast som utombordsmotor har det inte använts förr.

Den nya utombordaren lanserades i fjol på mässor i USA och Europa. Enligt Cimco har fler än 100 intressenter testat prototyper av motorn, men namnen på testanvändarna är hemliga, så Ny Teknik kan inte kontakta någon av dem för en kommentar.

Sjöräddningsbåtar tillhör däremot målgruppen. Göran Johansson på Sjöräddningssällskapets station i Arkösund är inte bekant med Cimcos motor. Men han tycker att en 200 hästars utombordare på diesel som väger runt 300 kg låter intressant.

– Absolut. Diesel är alltid mer driftsäkert än bensin, och så slipper man brandrisken med bensin ombord, säger han.

I höst ska en förserie på 20 motorer tillverkas i företagets verkstad i Ängelholm. De ska sändas till distributörer som företaget knutit till sig i USA, Australien, Europa och Mellanöstern. Om allt går enligt planerna startar därefter volymproduktionen i Sverige nästa vår.

– Vårt mål är att öka produktionen successivt och sälja 5 000 motorer årligen år 2020, men våra distributörers prognos pekar på en bättre försäljning än så, säger Pim Polesie.

Företagets rekommenderade pris ligger på cirka 450 000 kronor, ungefär två och en halv gång så mycket som för en bensindriven utombordare med lika många hästkrafter.

Cimco Marine är inte ensamma om att utveckla starkare dieselsnurror. Amerikanska Mercury Marine presenterade exempelvis före sommaren en 175 hästkrafters dieselutombordare. Den är utvecklad för militärt bruk, och Cimco ser den inte som en konkurrent.

Cimco Marine

Ort: Ängelholm.

Grundades: 2012.

Antal anställda: Fyra, plus konsulter.

Ägare: Brittiska Camco Private Equity, svenska Marine Diesel och australiensiska Power Equipment.

 

OXE DIESEL

Motortyp: Rak horisontell diesel med slutet kylsystem.

Motorvolym: 2,0 liter.

Antal cylindrar: 4.

Effekt: 200 hk vid 4?100 rpm.

Vridmoment: 400 Nm vid 2 500 rpm.

Vikt: 290–330 kg.

Pris: Cirka 400 000 till 500 000 kronor.