Säkerhet
Här är de 5 största utmaningarna för ditt smarta hem
Uppkopplade och smarta produkter är inte bara något som underlättar. De öppnar för nya typer av cyberattacker och dataläckor.
För två år sedan gjorde ett par hackare succé på säkerhetsmässan Def Con när de demonstrerade hur de lyckats hacka en serie smarta lås. 12 av 16 modeller de testade gav vika.
Det blev en omskriven händelse, fast utan direkta konsekvenser. Det är försvinnande få personer som har något av låsen hemma, men blicka några år framåt och föreställ dig att smarta lås slagit igenom.
– En sårbarhet i ett smart lås är inte ett jätteproblem förrän det sitter ett smart lås av det märket i var och varannan dörr. Men då blir det ett jättelikt problem, menar Olle Segerdahl som är it-säkerhetsexpert på finska F-Secure.
Den som hittar rätt buggar i koden kanske plötsligt sitter på huvudnyckeln till miljontals hem.
1. Smart hem – vare sig vi vill eller inte
När smarta termostater, sensorer och digitala styrsystem finns färdigmonterade i nybyggda hem blir vi mer sårbara vare sig vi vill det eller ej.
– När man bygger in något i väggen blir det en helt annan grej än när du själv köper någon teknik och skruvar dit. Vi kommer inte att kunna välja bort den, säger Olle Segerdahl.
Det smarta dörrlåset kanske redan finns där när du flyttar in, och med det följer vissa givna problem.
– Vad vi menar med att något är smart eller uppkopplat är att vi stoppat in en dator i det. Datorn har en massa mjukvara och all mjukvara har buggar, och buggar kan ibland påverka säkerheten. Det gäller även om datorn sitter i en termostat, värmepanna eller i en dammsugare, säger Olle Segerdahl.
2. Uppkopplade prylar ska leva längre
Sakerna kan hackas och användas av kriminella, och inte minst kan de gå sönder eller bli förlegade när tillverkarna slutar uppdatera dem.
– Det måste vi tänka på redan nu. De lösningar som vi bygger i dag kan få konsekvenser flera decennier in i framtiden. Livstiden på de här prylarna är mycket längre än på en mobiltelefon, säger Olle Segerdahl.
3. Programvara i hemmet måste uppdateras
Två saker måste till. Produkterna behöver robust säkerhet, och det måste finnas möjlighet att skicka ut automatiska uppdateringar. Annars går det inte att åtgärda de problem som förr eller senare dyker upp.
– Ingen kommer att sitta hemma med ett Excel-ark som listar alla uppkopplade prylar och kolla av om de fått några uppdateringar. Det måste finnas en lösning från tillverkarna, säger Olle Segerdahl.
Samtidigt måste branschen regleras, antingen genom överenskommelser eller genom lagstiftning.
– Det finns, med något undantag, inga företag som använder säkerhet som ett försäljningsargument för sina uppkopplade saker. Det måste vi ändra på, säger Olle Segerdahl.
4. Integriteten: Vad händer med datan?
Dessutom finns stora integritetsproblem med att koppla upp ett hem. Varje sensor samlar stora mängder data, som sammantaget kan ge en detaljerad bild av hur ett hushåll lever. Rena guldgruvan för företag som vill göra riktad reklam.
– Datan de samlar in om mig och mitt hem kan vara väldigt känslig. Det är viktigt att veta vad som händer med den. Kommer företagen att använda datan själva, eller sälja den vidare?
Det är något som kommer att regleras i den nya europeiska personuppgiftslagen gdpr som träder i kraft i maj, men som fortfarande kan bli ett huvudbry.
5. Det smarta hemmet måste kartläggas
Vem som får tillgång till datan kan bli komplicerat när folk börjar flytta från ett smart hem till ett annat. Inbyggd teknik ska överlåtas, och den nya ägaren eller hyresgästen måste börja se över vilken data som samlas in och var den tar vägen.
– Hur ska vi kunna göra det om vi inte ens vet vilka prylar som sitter i väggarna? Det är ett problem som vi som ett samhälle måste klura ut hur vi ska lösa, menar Olle Segerdahl.
– Precis som man i dag får en energideklaration kanske man skulle behöva en slags redovisning av smarta prylar när man köper och säljer hus och lägenheter.