Digitalisering

Här är de 5 största kryptovalutorna

Här är de största kryptovalutorna. Grafik: Jonas Askergren, fakta: Peter Ottsjö
Här är de största kryptovalutorna. Grafik: Jonas Askergren, fakta: Peter Ottsjö

GRAFIK. I dag finns det 1 364 kryptovalutor. Bitcoin är den största med ett samlat marknadsvärde på 319 miljarder dollar. Marknadsvärdet för alla kryptovalutor uppgår till över 590 miljarder dollar. Här är de 5 största just nu.

Publicerad

Klickbar grafik

Bitcoin

I en vitbok från 2008 beskrev pseudonymen Satoshi Nakamoto kort och elegant hur ett ”icke-hierarkiskt elektroniskt kontantsystem” skulle kunna fungera. Med ett decentraliserat nätverk, beprövad krypteringsteknik och ett inbyggt incitament att delta i nätverket hade Nakamoto listat ut hur ”double spending”-problemet skulle lösas utan behov av en trovärdig mellanhand. Resultatet kallades blockkedja och dess valuta fick namnet bitcoin.

Ethereum

Även om Ethereum har sin valuta, ether, så är Ethereum mest förknippat med alla de möjligheter blockkedjeteknik tycks rymma, utöver sin roll som kryptobetalsystem. Spårning av diamanthandel, autonoma företag, e-identitetshandlingar och hantering av patientinformation är sådant som prövats och prövas, ofta med Ethereum som bas.

Bitcoin Cash

Blocken i en blockkedja är länkade av en hashfunktion. Med en så kallad hård förgrening klyvs blockkedjan och fortsätter i två separata blockkedjor. Det var det som hände när bitcoin-communityt inte kunde enas om vägen framåt för kryptovalutan, varpå de delade på sig. Den nya valutan kallas bitcoin cash. Fram till och med block 478 558 i kedjan delar bitcoin och bitcoin cash samma historia. Därefter har de tagit sina egna vägar.

Ripple

Ripple är bankernas favorit. Det är en blockkedja med egen valuta, XRP, men framförallt är den valutaagnostisk. Fiatpengar (en valuta med inneboende värde, som en stat bestämt ska klassas som pengar, exempelvis dollar, euro och kronor) representeras i ripple av digitala polletter och kan slussas internationellt utan de höga transaktionskostnader och långa väntetider som kännetecknar dagens metoder. SEB använder redan ripple, liksom American Express, Santander, BBVA och Standard Chartered.

Litecoin

Det är svårt att bryta ett präglat mynt på mitten, limma ihop det med ett annat och kalla resultatet en ny valuta. Men med bitcoin – mer eller mindre ett stycke öppen programkod – är det jämförelsevis enkelt. En före detta Google-ingenjör skrev om bitcoinkoden och döpte sin skapelse till litecoin. Den är numera en av de mest populära kryptovalutorna och sägs ha kortare transaktionstider än sin förlaga.