Populärteknik
Här är cyborgkackerlackan – utrustad med solceller
Japanska forskare fjärrstyr kackerlackans rörelser – och fyra solceller på bakkroppen genererar den energi som elektroniken kräver.
Riken är Japans största forskningsinstitut, och deras Cluster for Pioneering Research har försett en väsande kackerlacka med solceller och en elektronisk ”ryggsäck”. Det skriver CNET.
Just denna kackerlacksart är endemisk för Madagaskar och en av de största. Den blir som regel 5–8 cm lång men rekordet ligger på omkring decimetern.
Det är inte första gången som forskare försöker styra en väsande kackerlacka, men nu har miniatyrisering gjort det möjligt att montera det mest potenta solcellspaketet hittills på en insekt. Fyra organiska solceller om 17,2 milliwatt är 50 gånger så mycket som någon tidigare insekt med liknande utrustning.
Ryggsäcken på den främre delen av kroppen innehåller ett litiumpolymerbatteri samt en trådlös kontrollmodul. Strömmen används för att fjärrstyra kackerlackan.

Med impulser som stimulerar insektens undersida kan man kontrollera benen på vardera sida och exempelvis få den att vända helt om. Tanken är att kackerlackorna skulle kunna användas för allt från miljöövervakning till räddningsuppdrag.
”Det nuvarande systemet erbjuder bara trådlös kontroll över rörelser, så det är inte nog för att exempelvis skapa en applikation avsedd för urbana räddningsuppdrag. Men genom att integrera andra enheter som krävs, som sensorer och kameror, kan vi använda våra cyborginsekter för sådana ändamål”, säger Kenjiro Fukuda, som är expert inom böjlig elektronik vid Riken, i ett uttalande.
Kackerlackan måste kunna böja sin kropp, exempelvis för att ta sig upp från ryggläge – och en för klumpig solcellsfilm på ryggen riskerar att störa rörligheten. Men solcellsfilmen har en tjocklek som är en sjuttondel av ett mänskligt hårstrå. Kenjiro Fukuda konstaterar att den extremt tunna filmen eventuellt skulle kunna öppna för att sätta solceller på flygande insekter. Forskarnas studie har publicerats i NPJ Flexible Electronics.