Digitalisering

Här är appen som betalar alla räkningar

Med appen Betalkoll fotograferas räkningar och laddas upp för automatisk betalning. Foto: Mats Lewan
Med appen Betalkoll fotograferas räkningar och laddas upp för automatisk betalning. Foto: Mats Lewan

Fotografera räkningen och ladda upp den. Alla månadens räkningar samlas sedan på en enda faktura. Så fungerar en ny svensk betalapp.

Publicerad

Det är Göteborgsföretaget Collector som lanserar appen Betalkoll. Med appen kan man fotografera pappersräkningar samt importera räkningar som man tagit emot via e-post.

Räkningarna laddas sedan upp via appen, varvid man måste legitimera sig med mobilt bank-id. Om man vill kan man nöja sig med att lagra räkningarna i tjänsten, tillsammans med påminnelser om betalning, utan avgift.

Mot en månadsavgift på 35 kronor kan man istället låta Collector betala alla räkningarna. Tjänsten hittar då förfallodatum automatiskt. Månaden därpå får man det sammanlagda beloppet på en månadsfaktura från Collector som även erbjuder möjlighet till kredit för delbetalning av månadsfakturan.

En liknande tjänst lanserades i september av det svenska företaget Kivra som driver en brevlådetjänst där användarna kan ta emot post från anslutna företag och myndigheter digitalt i stället för i vanliga brev.

Kivras tjänst, som är avgiftsfri, innebär att räkningar som kommer in till brevlådan betalas automatiskt. Beloppet dras från användarens bankkonto via autogiro en dag innan betalningen sker. Tjänsten fungerar dock bara för räkningar från företag som är anslutna för leverans av post till Kivra.

Gilla Ny Teknik på Facebook