Populärteknik

Här är allt vi vet om lanseringen av mobilen Nothing Phone (1)

Bolaget Nothing grundades av Carl Pei och designen på första mobilen görs av Teenage Engineering. Här samlar vi rykten, information och detaljer kring släppet av Nothing Phone 1.

Publicerad

Inget toppchip i telefonen

En av de första detaljerna som Carl Pei avslöjade om Nothing Phone 1 var att mobilen skulle använda sig av ett chip ur Qualcomms Snapdragon-serie. Många antog då att det rörde sig om den nya topprocessorn Spandragon 8 Gen 1, men så är inte fallet.

Telefonen bygger istället på Snapdragon 778G+, en ny systemkrets i mellanprissegmentet. Det bekräftar Carl Pei för Input.

Chipet har något lägre prestanda än vad som återfinns i toppmodellerna, men ska ha inbyggt stöd för trådlös laddning och omvänd trådlös laddning. Funktioner som vi alltså kan räkna med att se i Phone 1.

Skälen till att välja en systemkrets i mellansegmentet uppges vara att Carl Pei anser att toppkretsarna inte ger tillräckligt mycket för pengarna. Han anser att 778G+ är tillräckligt kraftfull för de tänka användarna, samtidigt som chipet är mer energieffektivt än Snapdragon 8 Gen 1 vilket ger bättre batteritid, och den lägre inköpskostnaden betyder billigare mobiler åt kunderna.

Nothing har inte satt något officiellt pris på sin Phone 1, men förhandsspekulationer och läckor tyder på en prissättning runt 500 euro, dryga 5 300 kronor.

Carl Pei kommenterar nyheten om den mindre kraftfulla systemkretsen på sitt eget särpräglade vis.

Transparent design

Nothing verkar ha hittat sitt formspråk: genomskinlig konsumentelektronik. Precis som hörlurarna Ear 1 kommer mobiltelefonen Phone 1 att få ett transparent chassi. Bakom den spektakulära looken står det svenska designföretaget Teenage Engineering.

Den officiella lanseringen av telefonen sker först i juli, men nu har Oneplus-grundaren Carl Peis nya bolag Nothing visat upp en första bild på sin redan på förhand sönderhajpade mobiltelefon.

Tagit in 1,3 miljarder kronor

Svensken Carl Pei gjorde sig ett namn i och med Oneplus, ett kinesiskt mobilmärke som han hade en nyckelroll hos från bolagets start. Hösten 2020 lämnade Carl Pei Oneplus för att starta sitt eget hemlighetsfulla techbolag Nothing. Sedan dess har företaget lanserat ett par trådlösa hörlurar, Ear (1), anställt 300 personer i sex länder och tagit in 144 miljoner dollar i riskkapital, runt 1,35 miljarder kronor. En kassa som de ska använda för att skapa ett alternativ till Apple, enligt Carl Pei.

Nothings grundare och vd Carl Pei. Foto: Nothing
Nothings grundare och vd Carl Pei. Foto: Nothing

Huvudnumret, som presenterades i en storslagen video, blir förstås en Android-telefon med namnet Nothing (1). Det spekulerades i att mobilen skulle kunna lanseras under ett evenemang i slutet av mars, men så blev det inte.

I stället fick vi se betaversionen av operativsystemet Nothing Os, som även ska släppas till en utvald skara Androidtelefoner från andra tillverkare, som Samsung.

Widgets, låsskärm och hemskärm i Nothing OS. Foto: Nothing
Widgets, låsskärm och hemskärm i Nothing OS. Foto: Nothing

Då lanseras Nothing (1)

Nu kommer ett nytt besked från det unga techbolaget, och det lyder som så att Nothing-mobilen ska premiärvisas 12 juli på under ett fysiskt event som hålls i London, Storbritannien.

Inte mycket är känt om mobilen i dagsläget – vi vet dock att den kommer med ett Snapdragon-chipp från Qualcomm, och körs med Nothings egenutvecklade OS. Inbjudan till julieventet säger inte mycket heller – på bilden som skickades visar ett flerfärgat, non-figurativt motiv (alternativt en närbild) och orden ”Return to instinct”.

Planen: Bygga nytt ekosystem

Nothings långsiktiga plan är, enligt Carl Pei, att bygga ett starkt ekosystem kring produkterna. Han jämför med hur Apples telefoner, hörlurar, datorer och andra enheter interagerar mer eller mindre sömlöst med varandra. 

Det återstår att se om bolaget lyckas med sina stora ambitioner. Den första produkten, hörlurarna Ear (1) har inte imponerat på tech-media. Exempelvis skriver Ny Tekniks Viktor Krylmark att Ear (1) är ”coola, men man siktade väl på mer än bara OK”.