Populärteknik

Här är allt vi vet om Huawei P40 Pro

Nu har Huawei P40 Pro-serie lanserats. Här kan ta del av Ny Tekniks rapportering om de nya mobilerna.

Publicerad

2020-03-26: P40 Pro Plus får 10x optisk zoom

På torsdagen lanserades Huawei tre mobiler: P40, P40 Pro och P40 Pro Plus. Dessutom släppte Huawei en engen ai-assistent (på engelska), Celia, ai-högtalaren Huawei Sound X, en ny Huawei Watch GT och Watch GTe, samt glasögonen Huawei Eyewear i ny utgåva.

Ta del av Ny Tekniks direktrapport från lanseringen för att läsa mer.

Ny Tekniks reporter Simon Campanello har gjort en första analys av nya mobilsläppet, utifrån lanseringen.
Analys: ”Det blir tufft för Huawei P40 Pro”

2020-03-24: Huawei P40 Pro lanseras online

I likhet med många andra event kommer lanseringen av Huaweis nya flaggskeppstelefon att ske i en webbsändning. Presentationen startar torsdagen den 26 mars klockan 14.00 svensk tid och går att följa på Youtube via den inbäddade länken.

P40 Pro väntas bli Huaweis första breda lansering i Sverige sedan bolaget svartlistades av USA, näst efter vikmobilen Mate Xs. Mobilen kommer att säljas utan Google inbyggda tjänster och stöd för appbutiker Google Play.

Samtidigt kommer åter igen en läcka, den här gången från sajten 91Mobiles. Bland de mer intressanta uppgifterna finns 40 watts snabbladdning och ett nytt chip som ska användas för att ge bättre bildbehandling.

2020-03-10: Huawei P40 Pro kan få 7 kameror

Den 26 mars kommer Huawei att presentera årets flaggskepp P40 och P40 Pro. Telefonerna väntas släppas kort därefter. I sedvanligt Huawei-manér kommer eventet att genomföras i Paris. Förutsatt att inte coronaviruset sätter stopp för detta – som det ju gjorde med mobilmässan MWC tidigare i år.

Den stora behållningen i Huaweis telefoner brukar vara kameran – så ser det ut att bli även med P40-serien. Mästerläckaren på Twitter, Evan Blass har kommit över intressant information. Enligt Blass kommer det på baksidan av P40 Pro finnas en rektangulär kamera-modul som innehåller inte mindre än fem kamerasensorer. Selfiekameran sägs få två kamerasensorer. Så inte mindre än 7 kameror i den här telefonen alltså.

Ytterligare en erkänd läckare: Ming Chi Kuo, som vanligtvis rör sig i Apple-vatten, hävdar att P40 Pro kommer med 10x optisk zoom. Det skulle i sådana fall innebär att att Huawei P40 Pro blir det första mobilen någonsin med 10x optisk zoom. Föregångaren P30 Pro hade en digital zoom om 50x och en optisk zoom om 5x.

Sedan tidigare vet vi att de nya Huawei-telefonerna inte kommer att ha tillgång till Google Play Store, samt en rad av Google appar som: Gmail, Google Maps. Vi får se hur det kommer påverka Huawei utanför Kina.

2020-02-25: Huawei presenterar P40-serien i mars

Den 26 mars kommer Huawei att visa upp sina nya flaggskeppstelefoner Huawei P40 och P40 Pro, det skriver Android central.

Båda telefonerna väntas komma med en uppdateringsfrekvens om 120hz. Andra rykten säger att P40 kommer med tre kameror och P40 Pro med hela 5 kameror.

Det har varit många svängar kring Huawei och USA. Men rådande läge gör att P40-serien kommer utan vissa Google-appar och tjänster, Google Play Store är en man får klara sig utan. Vilket betyder att Huawei måste bygga upp ett nytt ekosystem för appar med samt erbjuda minst lika bra mejlalternativ som Gmail. Förra året slog Ny Tekniks techreporter fast att Huawei är chanslösa i Europa utan Google, vi får väl se hur det blir.

Operativsystemet i P40-serien väntas bli Android 10, men med ovan nämnda modifieringar.

Huaweis vd Richard Yu har tidigare sagt att P40 Pro är ”världens mest kraftfulla 5g-flaggskepp”. Mer om det får vi se den 26 mars alltså, då Huawei för tredje gången presenterar en telefon i Paris.

2020-01-28: P40 Pro-video visar jätteskärm och fem kameror

Om ryktena stämmer ser Huawei P40 Pro ut att bli ett riktigt prestandamonster. Telefonen har inte lanserats officiellt än, men enligt obekräftade förhandsuppgifter ska Huaweis nästa värstingmobil bland annat vara utrustad med nästa generations Kirin 990-systemprocessor, 12 gigabyte i ram och en kamerauppsättning med inte mindre än fem olika sensorer.

Inför den kommande lanseringen har 3d-artisten Waqar Khan gjort en video där alla heta förhandsrykten om Huawei P40 Pro har siummerats i detaljerade datorrenderingar. Spana in resultatet nedan!

2019-12-11: Första titten på Huawei P40 Pro?

Den första bilden som ger en ledtråd om hur kommande flaggskeppet Huawei P40 Pro ser ut kan ha dykt upp på nätet. Den renderade bilden, publicerad av den kinesiska sajten Gizchina, påstås visa upp Huaweis nästa lyxmodell sedd från sidan.

Att mobilen syns från sidan gör det svårt att dra några tydliga slutsatser om Huaweis nästa toppmodell. Men av renderingen att döma verkar det som att Huawei P40 Pro är utrustad med en rundad skärm som går långt ut i kanterna - precis som på Huawei P30 Pro.

Det ser också ut som att Huawei P40 Pro kan ha en rejäl ”kamerapuckel” på baksidan. Där ska det gå att hitta fyra eller uppemot fem olika kamerasensorer. Enligt Phonearena kan det röra sig om en 64-megapixelssensor från Sony (IMX686) med optisk bildstabilisering, som kombineras med vidvinkelsensor på 20 MP, ett teleobjektiv på 12 megapixel, samt en time-of-flight-sensor.

Dessutom gör tidigare rykten gällande att Huawei P40 Pro ska få en amoledskärm på 6,5 tum med en uppdateringsfrekvens på 120 Hz. Skärmen uppges täcka 98 procent av mobilens framsida, och ska ha två utskurna kamerahål som bland annat innehåller ett ultravidvinkel-objektiv för selfiebilder.

Motorn som driver Huaweis nästa kraftpaket ska enligt förhandsuppgifter vara samma Kirin 990-chipp som finns i Mate 30. Det sägs också att Huawei P40 Pro kan få ett batteri med en kapacitet på hela 5500 mAh. Med Huaweis nya 50W-laddare sägs det 45 minuter att ladda telefonen från noll till 100 procent, uppger källor.

Huawei har för vana att lansera nya flaggskepp i P-serien i slutet av mars, men rykten hävdar att lanseringen av Huawei P40 Pro kan äga rum tidigare än så under nästa år, skriver sajten Phonearena.

Men den stora frågan om Huawei P40 Pro, ur ett svensk perspektiv, handlar förstås om telefonen kommer att lanseras även i vår del av världen. Huaweis senaste prestigelansering, Mate 30 Pro, har ännu inte nåt den europeiska marknaden, eftersom Huawei saknar licens för Google Mobile Services.