Populärteknik

Här är 5 telefoner du aldrig hört talas om

MWC. På Mobile World Congress i Barcelona kommer det att handla om Samsung, LG, Huawei, Nokia och Sony. I skuggan av dem finns telefonerna som inte får lika mycket uppmärksamhet.

Publicerad

Itel

Stora delar av befolkningen i Indien och i många afrikanska länder har inte råd med en Iphone X eller Samsung Galaxy S9. De är däremot förtjusta i kinesiska Transsion Holdings Itel-telefoner. Transsions featuretelefoner (tänk den uppdaterade Nokia 3310) har sensationellt nog gjort Itel till det fjärde mest sålda märket i världen, bara slagna av Samsung, Apple och Huawei. I Afrika är de störst.

Och ibland är det inte artificiell intelligens, röststyrning eller kamerafunktioner som lockar kunderna – utan en fingeravtrycksläsare som klarar oljiga fingrar. De många indiska användare som har för vana att äta med händerna älskar Itel av just det skälet.

Gionee

Med sin vikt på 199 gram, sin tjocklek på 8,6 millimeter och sitt solida aluminiumhölje känns Gionee M7 Power – en av deras senaste modeller – mer som en tegelsten än som en smartphone. Förmodligen beror det på det stora batteriet som kan hålla telefonen vid liv i två dagar. Frågan är bara om du vill det, med tanke på att skärmen är kass, kameran medioker och operativsystemet gammalt. Plus det faktum att du inte kan vara säker på huruvida modellen kommer med förinstallerad malware.

Wiko

Ericsson har sedan länge kastat in handduken och Nokia görs inte längre av Nokia. Men det finns en annan populär mobiltillverkare i Europa, nämligen Wiko. Det franska företaget är mycket populära i Portugal, Italien, Belgien, Spanien och – förstås – Frankrike. Faktum är att Wiko är det femte största märket i Europa, åtminstone enligt deras egna estimat.

Yu

Yu Televentures skiljer sig från konkurrensen. Kanske inte så mycket på grund av telefonerna de tillverkar, utan för att de är en indisk katt bland Kinas alla mobilhermeliner. De har också en rätt avslappnad inställning till hur de döper sina modeller, med namn som Yu Yureka, Yu Yuphoria, Yu Yutopia och Yu Yunicorn.

Kyocera

Det är inte bara Caterpillar som gör telefoner för tuffa väderlekar och smuts under naglarna. Japanska Kyocera är en annan sådan tillverkare och ifjol visade de upp en modell man kunde tvätta med tvål och vatten.