Populärteknik

Här är 10 tekniker att ha koll på 2020

Virtuella dubbelgångare, biologisk maskininlärning och kryptovaluta. De finns alla med på The Telegraphs lista över tekniker som kommer att färga 2020.

Publicerad

När vi tittar tillbaka på tekniker som gjorde avtryck 2019 har ansiktsigenkänning och deepfakes en given plats, sammanfattar brittiska The Telegraph. Men nu är det dags att blicka framåt.

Här är 10 trender som tidningens teknikjournalister tror kommer att få ett starkt 2020:

1. Smarta hem. Teknofilerna lär inte längre vara ensamma om att fixa uppkopplad belysning, larmsystem och termostat hemma. Att göra hemmet smart har aldrig varit så billigt och okomplicerat som nu. Hur det står till med säkerheten egentligen är dock en annan femma. Skulle en stor hackningsskandal inträffa kommer konsumenterna att tveka. Annars kan det smarta hemmet snart bli en lika naturlig del av vår vardag som den smarta mobiltelefonen, tror The Telegraph.

2. Virtuella dubbelgångare. Hur mycket tid lägger vi inte på att svara på meddelanden, mejl och kalenderinbjudningar? Med en alldeles egen virtuell dubbelgångare kan vi lägga mindre tid och kraft på det, och mer tid åt sådant vi egentligen vill ägna oss åt. Tekniker för predikativ text har blivit allt bättre på att förutse vad vi vill säga och under 2020 fortsätter den utvecklingen.

3. El-Suvar. I USA dominerar suvarna redan marknaden. I Europa ökar de i popularitet. Samtidigt får biltillverkarna allt fler incitament att tillverka elvarianter. Tesla har redan lanserat en, och har fler på gång. Nästa höst släpper Ford sin Mustang Mach-E. Det enda som tycks kunna hindra ett verkligt genomslag är elbilarnas räckvidd.

4. Fintech bortom bankerna. En app kan göra din ekonomiplanering enklare, vare sig du vill hantera din pension, din hemförsäkring eller ditt lån. Det kryllar av startups som försöker utmana de traditionella bankerna, och som vill ha dig som användare eller kund.

5. Kryptovalutans återkomst. Bitcoin har hunnit fylla tio, men har fortfarande inte fått sitt stora genomslag. Men The Telegraph tror att kryptovalutan snart kan slå igenom på bred front. Under 2020 vill Facebook lansera sin digitala valuta Libra. Det kan bli precis den skjuts som tekniken behöver.

6. Biologisk maskininlärning. Biotech-området är på uppgång, och biologisk maskininlärning kan bli nästa stora grej. Tekniken kan göra det enklare att utveckla individanpassade medicinska behandlingar, där vi vet precis vilken effekt de kommer att få. Googles Deepmind-algoritm Alphafold är ett möjligt steg på vägen. Alphafold har fokus på proteinstrukturer, och är ett led i att skapa anpassade proteiner för skräddarsydda behandlingar.

7. Bakslag för smarta högtalare. På senare år har de ökat i popularitet. Men det har även oron för de smarta högtalarnas passiva lyssnande och spridningen av privata ljudklipp gjort. Under 2019 har det vid flera tillfällen uppdagats att techbolag gett anställda tillgång till användares ljudklipp i syfte att förbättra deras system. Det har inte konsumenterna gillat.

8. Solid state-batteriet. Med elfordonens växande popularitet följer innovation på batteriområdet. Utan brandrisk och med större räckvidd kan solid state-batteriet bli en verklig utmanare till litiumjonvarianten. På universitet och företag pågår just nu mycket arbete för att utveckla det som kan bli framtidens batteri. Det gäller bara att få solid state-batteriet ut ur labbmiljön och in i våra bilar.

9. Nya doktor Google. Artificiell intelligens gjorde det möjligt för Googles ai att identifiera lungcancer i patienter ett år innan läkare gjorde detsamma. Det här är bara ett exempel på hur techjätten tränar sina algoritmer på röntgenbilder för att bli bättre och snabbare än människor att ställa rätt diagnos. Det bådar gott för framtidens medicin. Men kan vi känna oss trygga med att lämna över vår patientdata till Google?

10. Nästa rond i konsolkriget. Spelmarknaden fortsätter att växa, framför allt tack vare våra smarta mobiltelefoner. Men konsolernas storhetstid är långt ifrån över. Vem kommer att gå vinnande ur striden, Xbox Series X eller Sony Playstation 5? Det får 2020 utvisa. Samtidigt väntas intresset för strömmande spel öka. Microsoft släpper sin Project Xcloud, som en möjlig konkurrent till Google Stadia. Och Playstations Now kan i samband med lanseringen av Sony Playstation 5 få kraftigare muskler.