Webbtv
Häng med in bakom hemmabions kulisser
UNDER SKALET. Projektorer med hög upplösning och bra färgåtergivning kan numera även hemmabioentusiasten ha råd med. Webb-tv-programmet Under skalet tar sig in i projektorn W2000.
Enligt elektronikkedjan Elgiganten ökade svenskarnas efterfrågan på projektorer med 50 procent mellan 2015 och 2016. Ett av skälen antas vara att projektorerna, precis som tv-skärmarna, blivit billigare. Projektorer med widescreenformat och hög upplösning kommer också närmare den riktiga biokänslan, eftersom de tillåter en betydligt större bildyta. Bara doften av gamla popcorn saknas för en fullständig illusion.
Projektorn W2000 från norska Benq är en 3,6 kilo lätt projektor som är kompatibel för HDTV:s högupplösta bild. Den 2 000 lumen starka projektorn innehåller en lampa på 240 W och levereras dessutom med en extralampa. Det är W2000 som är föremål för Under Skalets senaste pryldissektion.
Programledarna Jan Herrlin och Adis Avdic börjar sin filmkväll med en titt på W2000:s projektionsförmåga (filmerna de visar är förstås andra avsnitt av Under skalet). Jan Herrlin konstaterar att projektorn har fått höga betyg i konsumenttester och att den har bra färgåtergivning. Genom att känna på höljet kan han också gissa sig till hur ljuskällan är placerad.
– Den är jättevarm i ena hörnet, här är den så het att man nästan inte vill hålla i den. Jag tror att lampan sitter här i hörnet, och sen finns säkert något spegelsystem runt om, säger han.
För att ta reda på det och annat om hur W2000 ser ut inuti lossar programledarduon skruvarna och lossar projektorns hölje.
– Här är bara lampan, så prisman måste sitta här inne, säger Adis Avdic medan Jan Herrlin plockar ut projektorns ljuskälla från den blottlagda elektroniken.
– Det här är den delen man byter ut, säger han och konstaterar att lampan fortfarande är varm efter filmvisningen.
Ytterligare delar skalas bort och avslöjar stora kretskort med olika ingångar för kablar. Efter ytterligare detektivarbete hittar Adis Avdic och Jan Herrlin färghjulet.
– Den här roterar så att den släpper igenom rätt färgsort genom ljuskanalen, säger Jan Herrlin.
Läs mer:
Ytterligare ett litet kretskort lossas, och projektorns spegelsystem blir synligt.
– Nu är jag med: Ljuset går in så, studsar mot den spegeln och studsar tillbaks mot spegeln som sitter där inne och studsar tillbaka mot den här. Sen går bilden ut, säger Adis Avdic och vinklar de numera lossade speglarna mot varandra.
Efter att ha identifierat ljusets väg genom projektorn återstår bara att sätta ihop den nu isärplockade apparaten.
– Någon kabel släppte, men den kan vi alltid löda fast, säger Jan Herrlin.