Digitalisering

Han satsar miljarder på att utmana Telia

Thomas von Koch
Thomas von Koch

Riskkapitalisten Thomas von Koch på EQT satsar 30 miljarder kronor på att dra ny fiber och köpa stadsnät.Nu ska Telia utmanas som landets största fiberägare. Det betyder mer fiber och lägre priser för svenska hushåll.

Publicerad

Svenskarnas fredagsmys har ändrat karaktär. Tv-tablån styr inte längre kvällens upplägg. Nu strömmas filmer och tv-serier via nätet från SVT Play, HBO och Netflix.

Det har fått Medelsvensson att längta efter fiber. Eller?

Mer än hälften av landets hushåll har redan tillgång till 100 megabit per sekund, 100 Mbit/s. Fast än så länge har bara 17 procent valt att ansluta sig.

– Men det är nu det händer, försäkrar Thomas von Koch, som driver riskkapitalbolaget EQT:s nya svenska fibersatsning.

Han är övertygad och har 30 miljarder kronor för att testa sin tes. Den första affären genomfördes i maj. För en hemlig summa köptes IP Only, som har en fiberring mellan Stockholm, Köpenhamn och Oslo, samt ett stadsnät i Uppsala. Miljarderna ska räcka till ett stort antal stadsnät och dragning av ny fiber. Ambitionen är att skapa ett finmaskigt fibernät över Sverige. EQT vill utmana Telias dotterbolag Skanova som landets största fiberägare.

Med EQT:s entré på bredbandsmarknaden förändras spelplanen radikalt. Nu finns en kapitalstark spelare, som redan har påbörjat en liknande resa i Norge och där etablerat sig som Telenors tuffaste utmanare.

Ökad konkurrens borde betyda mer fiber närmare kunderna och lägre priser. Men hur länge? Det finns kommuner som befarar att EQT:s syfte är köpa upp ett antal stadsnät, skära hårt i kostnaderna och sedan sälja det vidare. I värsta fall till Telia, vars höga priser en gång var orsaken till att kommunerna skapade egna stadsnät.

Thomas von Koch försäkrar att det inte är tanken.

– Vi är redo att ge kommunerna inflytande över vem vi säljer till. Vi ska skapa ett nät, det blir en aorta för landet och den kommer inte att säljas till någon rysk oligark, säger han.

För att lyckas med sin ambition måste EQT hålla sig väl med kommun­politiker från olika politiska läger.

Det finns ungefär 190 stadsnät, av varierande kvalitet, i landets 290 kommuner. Hur många som EQT vill och får köpa är osäkert. Utmaningen är långt ifrån enkel. Så hur finmaskigt EQT:s nät blir återstår också att se. Det lär knappast bli särskilt små maskor i glesbygd.

Thomas von Koch räknar med att ha köpt ytterligare ett eller två stadsnät inom kort.

– Vi utesluter inte Norrland. Vi för diskussioner med alla, säger Thomas von Koch.

Om fyra, fem år räknar han med att 60–70 procent av hushållen är villiga att betala för 100 Mbit/s. Det är en dramatisk ökning från dagens 17 procent.

– Har man väl testat en högre hastighet via fiber, går man inte tillbaks. Det är som opium. Man är fast.

Tre snabba till Thomas von Koch

Hur ska ni få fler att välja snabbt bredband?

– Vi ska bygga ut mer fiber, erbjuda ett bättre tjänsteutbud än stadsnäten kan i dag och förenkla användningen av tjänsterna.

Blir priserna lägre?

– Jag tror att hushållen kommer att spendera lika mycket på bredband om fem år som i dag, men få ­betydligt högre ­hastighet.

Vilken maxhastighet kommer ni att ­erbjuda? 100 Mbit/s eller 1 Gbit/s?

– Finns en stor efterfrågan på höga hastigheter så ger vi det. Det innebär inte en så stor skillnad i kostnad för oss som leverantör.