Digitalisering

Halvledarbrist slår hårt mot Samsung: "Allvarlig obalans"

Samsung Electronics räknar med ännu ett år på tronen som världens största mobiltelefontillverkare. Arkivbild Foto: Lee Jin-man AP/TT
Samsung Electronics räknar med ännu ett år på tronen som världens största mobiltelefontillverkare. Arkivbild Foto: Lee Jin-man AP/TT

Den brist på halvledare som bromsat fordonsindustrin drabbar nu hela tekniksektorn, larmar den sydkoreanska elektronikjätten Samsung Electronics.

Publicerad

Utbudet präglas av stora produktionsstörningar samtidigt som efterfrågan skjuter i höjden.

– Det råder en allvarlig obalans, varnar Samsungchefen Koh Dong-jin på en bolagsstämma.

Uttalandet kommer samtidigt som japanska Honda Motor på onsdagen flaggat för att bolaget stoppar produktionen på de flesta anläggningar i USA nästa vecka till följd av problemet. Även Geely-ägda Volvo Cars inför stoppdagar på fabriker i USA och Kina de närmaste veckorna på grund av halvledarbrist nästa vecka, rapporterar tidningen Dagens Industri.

Slår mot andra tekniktillverkare

Detta sedan en lång rad fordonstillverkare – även svenskbaserade Volvo och Scania – har rapporterat om stora produktionsproblem kopplade till brist på halvledare och komponenter.

Ansträngningarna för att få upp leveransvolymerna till fordonsindustrin riskerar nu att slå mot leveranser till andra tekniktillverkare.

Samsung befinner sig här i stormens öga. Bolaget är inte bara nummer ett i världen på mobiltelefoner, utan även världens största tillverkare av olika typer av så kallade datorchips och kretskort. Bland annat har bolaget en stor fabrik i Austin, Texas, som till stora delar varit nedstängd sedan februari till följd av extremt vinterväder som slog ut kraft- och vattenförsörjning.

Analytiker räknar med att det dröjer till mitten av april för Samsung att få i gång produktionen i Austin igen och att produktionsbortfallet kan komma att kosta Samsung omkring 400 miljarder sydkoreanska won (motsvarande tre miljarder kronor).

Taiwanbaserde Foxconn, världens största kontraktstillverkare inom elektronik, har enligt tidningen Financial Times än så länge tonat ned riskerna för utbredda produktionsstörningar till följd av halvledarbristen – även om det kan märkas för vissa kunder med väldigt stor efterfrågan i återhämtningen efter pandemin.

Samsung nummer ett

I samband med Samsungs årsstämma presenterar Strategy Analytics en ny prognos för mobiltelefonmarknaden 2021. Mobilförsäljningen globalt beräknas öka 6,5 procent till 1,38 miljarder enheter i år, rapporterar den sydkoreanska nyhetsbyrån Yonhap.

Samsung antas behålla positionen som nummer ett globalt med en marknadsandel på 20 procent. Den amerikanska konkurrenten Apple beräknas ta hem 16 procent av marknaden och är därmed tvåa.

Men de kinesiska utmanarna tar in på tätduon. Xiaomis marknadsandel beräknas öka till 13 procent, upp från 11 procent 2020. För Vivo och Oppo, också de kinesiska, beräknas marknadsandelarna öka till 11 respektive 10 procent. De två hade i fjol en marknadsandel på 9 procent var.