Populärteknik

Halverad energiförbrukning med ny LED-teknik

Lysdioder av olika färg blandas till vitt ljus med ljusflödet 200 lumen/watt. Foto: Philips
Lysdioder av olika färg blandas till vitt ljus med ljusflödet 200 lumen/watt. Foto: Philips
Ljusflödet från olika belysningar. Foto: Philips.
Ljusflödet från olika belysningar. Foto: Philips.

Philips har utvecklat en ny ljusdiodlampa som lyser dubbelt så starkt som föregångarna. Säljstart beräknas om två år.

Publicerad

Med en ny teknik har Philips byggt en prototyp av en så kallad Tube LED-lampa, TLED, med ljusflödet 200 lumen per watt. Det är en dubblering jämfört med dagens LED-lampor vilket gör att en glödlampa på 60 W kan ersättas med LED-belysning som bara drar 5 W.

De första kommersiellt tillgängliga nya lamporna ska introduceras 2015 för användning på arbetsplatser och ska då främst ersätta lysrör som vanligtvis ger samma ljusflöde per watt som dagens LED-lampor. Senare kommer även belysning för hembruk.

Enligt Philips uppfyller de nya lamporna alla de krav som finns på belysning på arbetsplatser, exempelvis färgtemperatur.

Enligt ett pressmeddelande finns sedan tidigare LED-teknik som ger samma ljusflöde per watt. Men det uppnås bara i laboratoriemiljö under kontrollerade former och sjunker dramatiskt när tekniken byggs in i en användbar lampa.

Tekniken som Philips använder är att blanda ljuset från tre ljusdioder med olika färg till ett vitt ljus.

Det görs med en röd LED tillsammans med med två blå där den ena lyser genom ett grönt fosformaterial som absorberar det blå ljuset och skickar ut grönt.

- Det här är ett stort genombrott för LED-belysning som kommer att förändra belysningsindustrin, säger Rene van Schooten, som är Philips vd för ljus och elektronik, i pressmeddelandet.

<iframe width="468" height="264" src="http://www.youtube.com/embed/E4QWdd6_wVs?feature=player_detailpage" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>