Krönikor
Hallå? Hallå?! Hör du mig nu då?

LEDARE. Nya mobiler presenteras, men antennerna är lika dåliga nu som förr. Ny Tekniks tf chefredaktör om en aspekt som ofta glöms bort.
I förra veckan presenterade Apple två nya telefoner – vanliga Iphone 7 och en med större skärm. Vår reporter Kalle Wiklund var med i flera tv-sändningar före och efter lanseringen som en av många experter och pratade om en uppdatering som plockat ihop det bästa av vad konkurrenterna erbjuder i sina telefoner: vattentålighet, bra kamera, lång batteritid och så vidare.
Vad ingen expert pratade speciellt mycket om var den undersökning som presenterades två dagar tidigare.
I Danmark har antenner i 26 mobiltelefoner undersökts och tydligt var att Iphone var sämst när det gäller att skicka ut radiosignaler för röstsamtal mot vänster öra. Modellerna 6, 6S och 6S Plus hade knipit de tre bottenplatserna. Professor Gert Frølund Pedersen som ligger bakom undersökningen är upprörd – ingenting har nämligen hänt sedan senaste testet för tre år sedan. Antennerna är lika dåliga nu.
Läs mer:
Det är lätt att hålla med i hans kritik. En telefon ska gå att ringa med.
Eller tycker tillverkarna redan att pendeln har svängt så långt i den mobila transformationen att det bara är minidatorer som vi sitter med på tåget, eller i baksätet på bilen? Och att vi inte bryr oss om att det inte går speciellt bra att ringa?
Jag lyssnade på nästan hela Apple-presentationen i onsdags kväll. Bland alla tekniska nyheter sa de ingenting om bättre mottagning i de nya telefonerna. Om det innebär att den inte förbättrats vet bara Apple, eftersom bolaget inte uppger hur bra deras antenner är.
Jag förstår att det är svårare att sälja telefoner med argument om mottagning än om tumstorlek på skärmen. Men jag hoppas att vi konsumenter kan ställa bättre krav på tillverkarna i fortsättningen så att de redovisar siffrorna. Jag vill kunna ringa med min telefon.
Den här veckan har vi en nyhet om att danska forskare i ett labbtest påvisat att kemiska uv-filter troligen har effekt på spermiers förmåga att penetrera ägg. Det är tidigt i processen och kräver fler undersökningar. De kommer vi att följa och rapportera om också.
Läs mer: