Övriga nyheter

Håll råttorna borta från din båt

Blött värre i sommar!
Håll skeppsråttor borta. Haft en råtta eller mus ombord när du legat förtöjd? Det är inte kul. Lösningen kan vara en rund sköld som håller hugade besökare från båten. Skölden finns i storlekar från 25,4 cm i diameter till 43 cm samt i varianter anpassade för olika diameterstorlek på förtöjningslinorna. Pris: 200 kronor.
Inget surr. Myggor, flugor, bromsar. Flygfän stör ombord, oavsett om det är dag eller natt. Insektsnät hindrar de ovälkomna gästerna från att ta sig in. Näten är finmaskiga nog att hålla de flesta små insekter utanför och klarar även knott. Finns i tre typer: ingångslucka, förpikslucka och sidofönster. På morgonen viks nätet ihop till en tredjedel av sin storlek. Pris: Från 180 kronor.
Få sjöhunden ombord. Hundar brukar gilla att bada, men att få dem ombord igen är lättare sagt än gjort. En ramp kan lösa problemet för husse och matte. Skamper Ramp är en av flera som finns på marknaden.Pris: 1 900 kronor.
Skakande skydd. Ultraljud förs fram som ett miljövänligt alternativ till båtbottenfärger. Sonicshield Ultrasonic Antifouling har en sändare som monteras på insidan av skrovet. Ultraljudet ger upphov till små mikroskopiska luftbubblor på skrovets utsida. När bubblorna spricker kan inte mikroorganismer – som skulle ha blivit alger – fästa på båten. Då försvinner också näringskällan för havstulpanerna. Pris: Från 5 800 kronor.
Extra trappsteg. En fender skyddar båten samtidigt som den fungerar som ett trappsteg. Den kan hjälpa liten som stor ombord. Finns i blått och vitt. Pris: 700 kronor.
Vattenkyld dryck. Svenska vatten är kalla vatten. Det gör dem perfekta för att kyla drycker i. I den kardborreförsedda nätkassen i polyester ryms tre pet-flaskor eller åtta mindre flaskor. Sänks ned när båten är förtöjd. Kan även användas för att skrubba färskpotatisen, men då får den hänga i en lina under färd. Pris: 150 kronor.
Utrustad båtkatt. Svårt att hitta kattvakt? Ta med katten ombord. Baltic Maja är en flytväst för katter. Försedd med bärrem och ett extra band under magen sitter den som gjuten på kisse, oavsett om den är ombord, i vattnet eller när den behöver lyftas. Finns i tre storlekar. Pris: 350 kronor.

MACKAPÄRER. Snart är det dags att sätta båten i sjön. Ulla Karlsson-Ottosson har inventerat marknaden efter prylarna som kan förgylla båtsäsongen för såväl båtmänniskor som husdjur.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här