Övriga nyheter

Hägglunds ger soldaten syn som Stålmannen

Battleview 360-systemet hjälper också till att navigera genom att visa den tänkta rutten som en streckad linje att följa i terrängen. Foto: Keith Greenfield
Battleview 360-systemet hjälper också till att navigera genom att visa den tänkta rutten som en streckad linje att följa i terrängen. Foto: Keith Greenfield
Vy från Battleviewsystemet. Foto: Hägglunds
Vy från Battleviewsystemet. Foto: Hägglunds

Med en militär motsvarighet till Google Glass ska soldaten i stridsvagnen kunna se rakt genom plåten samtidigt som fienden märks ut i terrängen.

Publicerad

BAE Systems Hägglunds i Örnsköldsvik har plockat avancerad teknik från stridsflygarens cockpit, gjort den billigare, mer tålig och placerat den i en stridsvagn. Under namnet Battleview 360 presenterades systemet nyligen på en stor försvarsmässa.

– Det är ett system som ska ge besättningen mer förståelse för vad som sker utanför fordonet, säger Peder Sjölund, som är teknisk projektledare på BAE Systems Hägglunds.

Han jämför tekniken med Stålmannens röntgensyn som gör det möjligt att se rakt igenom den skyddande plåten. I stället för att ge soldaten superkrafter har teamet bakom Battleview 360 monterat en kamera som filmar det som händer runt stridsvagnen. Den bilden projiceras sedan direkt på stridsvagnschefens näthinna och skapar en illusion av att kunna se genom vagnens väggar.

Samtidigt blandas bilden av omgivningen med information från stridsledningen. Till exempel markeras vänligt sinnade stridskrafter med en blå flagga och fienden med en röd.

– Det man vill undvika är att soldaterna av misstag skjuter på sina egna i situationer när de är trötta och har en hög stressnivå, säger Peder Sjölund.

Han och hans team har arbetat tätt med soldater för att se till att bara den viktigaste informationen presenteras.

– Jämfört med de första exemplen vi gjorde så plockade de bort 80 procent av den information vi lagt in, säger Peder Sjölund.

Drömmen om ett liknande system har funnits i kanske 15 år, enligt Sjölund, men det är först nu tekniken blivit billig nog.