Populärteknik

Grönt ljus för Marsraketen

Den största versionen av Space Launch System kan lyfta 130 ton. Foto: Nasa
Den största versionen av Space Launch System kan lyfta 130 ton. Foto: Nasa

Nasa har nu fått godkänt för att bygga jätteraketen som kan ta astronauter till Mars.

Publicerad

Efter en rigorös utvärdering av Nasas planerade rymdraket Space Launch System, SLS, har nu den amerikanska rymdmyndigheten fått klartecken för att starta konstruktionsarbetet, skriver Nasa i ett pressmeddelande.

Det är första gången sedan rymdskytteln som Nasa fått ett liknande godkännande för att bygga stora raketer som kan ta astronauter ut i rymden.

Bygget ska starta direkt vid Michoud Assembly Facility i New Orleans där produktionsutrustning redan installerats och vid Stennis Space Center finns sexton av raketmotorerna på plats. De ska räcka för fyra uppskjutningar och en av motorerna ska börja testas inom några månader.

Totalt finns motsvarande 48 miljarder kronor avsatt för att bygga en version av SLS som kan lyfta 70 ton. Den ska skickas upp senast i november 2018 och ta med sig en obemannad version av rymdfarkosten Orion i ett projekt som döpts till Exploration Mission-1.

Om allt går väl planerar Nasa att sedan bygga en större version av SLS som kan lyfta 130 ton. Målsättningen med den är att transportera astronauter till Mars omkring 2030.