Innovation

Grönt ljus för genmodifierad tomat i USA

Norfolk Plant Sciences har utvecklat genmodifierade lila tomater som innehåller högre nivåer av antioxidanter. Foto: Andrew Davies/John Innes Centre

Den lila tomaten har genmodifierats för att innehålla högre nivåer av antioxidanter. Nu öppnar det amerikanska lantbruksdepartementet för försäljning av fröer för odling till konsumenter.

Publicerad

Det finns redan lila tomater, men de ska inte innehålla lika mycket antioxidanter i köttet som det som Norfolk Plant Sciences har utvecklat med hjälp av genteknik.

Det brittiska bolaget har utgått från antocyaniner, som kan fungera som antioxidanter och som därför ska kunna förhindrar bildning och skadeverkan från reaktiva ämnen i kroppen. Det är också antocyaniner som är orsaken till att bolagets tomat har fått sin lila färg.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här