Miljö

Grön rekordbyggnad i London kan fånga nio ton koldioxid varje år

Arkitektkontoret Sheppard Robson ligger bakom ritningarna av det nya London-hotellet med rekordstor grön fasad. Foto: Sheppard Robson
Totalt 3 700 kvadratmeter grön fasad kan täcka det nya London-hotellet. Foto: Sheppard Robson
Citicape House beräknas kunna fånga in omkring nio ton koldioxid per år. Foto: Sheppard Robson
Det nya London-hotellet beräknas kunna producera omkring sex ton syre per år. Foto: Sheppard Robson

Med 3 700 kvadratmeter grön fasad kan engelska Citicape House slå nytt europeiskt rekord. Det växtbeklädda bygget väntas också bidra till att fånga nio ton koldioxid per år och producera sex ton syre.

Publicerad

Det 24 500 kvadratmeter stora och elva våningar höga Citicape House beräknas stå klart i den engelska huvudstaden 2024, och då bland annat rymma hotell, kontor och restaurang. Fasaden ska vara täckt av växter, visar ritningarna från det Londonbaserade arkitektkontoret Sheppard Robson.

– På en plats som är så framträdande fanns det en verklig drivkraft att få in lite nya perspektiv på hur man kan ta sig an några av Londons mest akuta miljöfrågor, inklusive luftkvalitet och bullar och dammföroreningar. I stället för att ha en isolerad plätt av grönska, ansåg vi att ett uppslukande och integrerat tillvägagångssätt skulle få den största påverkan på den lokala miljön och skapa en bättre och mer livlig stad, och samtidigt skapa ett tydligt arkitektoniskt budskap, säger Dan Burr, partner på Sheppard Robson i ett uttalande.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här