Innovation

Gripenplan har flugit med Saabs nya störkapsel

Saabs Electronic Attack Jammer Pod. Foto: Saab
Saabs Electronic Attack Jammer Pod. Foto: Saab

Den nya störkapseln med förmåga att blockera även lågfrekvent radar har för första gången varit luftburen.

Publicerad

Försvarsmaterialtillverkaren Saab meddelar nu att den nya störkapseln Electronic Attack Jammer Pod (EAJP) har varit luftburen för första gången. Det skedde den 4 november.

– Vi genomförde flygproven med ett Gripenplan och den nya störkapseln är en viktig del i utvecklingen av vår nya förmåga inom elektronisk attack, säger Anders Carp, chef för Saabs affärsområde Surveillance, i ett uttalande.

Kapseln kan användas för att störa ut motståndarens radar och på så sätt undgå upptäckt. Det kan ske genom att ett stort antal falska mål skapas vilket mättar fiendens radar.

EAJP är särskilt utvecklad för att även kunna hantera lågfrekventa radarfrekvenser under 1 GHz, vilket har blivit vanligare i takt med att smygteknik införts.

Störkapseln väger 350 kilo

Funktionen kommer att ingå förmågan hos den nya generationen Gripen, kallad E/F, men utvecklas även för att kunna installeras i andra stridsflygplan, i form av den cirka 350 kilo tunga kapseln EAJP.

Under provflygningen testades kapselns gränssnitt mot flygplanets hård- och mjukvara, liksom övervakning och kontroll från cockpit.

Ingår i Arexisfamiljen

EAJP ingår i försvarsmaterialtillverkaren Saabs nya familj för elektronisk krigföring, kallad Arexis.

Här kan du läsa mer om störkapseln.