Digitalisering

Grävgrupp har Flashbacks databas

Den grävande gruppen Researchgruppen hävdar att de har personuppgifter till Flashback-användarnas kontouppgifter. Foto: TT
Den grävande gruppen Researchgruppen hävdar att de har personuppgifter till Flashback-användarnas kontouppgifter. Foto: TT

Researchgruppen, som gjort flera avslöjande om Sverigedemokraterna, påstår på Twitter att man har personuppgifter till Flashback-användarnas kontouppgifter.

Publicerad

Den grävande gruppen Researchgruppen och Expressen har tidigare i år fått en Guldspade för sin avpixling av näthatarna på sajter som Avpixlat, Exponerat och Fria Tider. Den senaste tiden har de tillsammans publicerat flera nya avslöjanden om Sverigedemokratiska politikers hets mot invandrargrupper.

Nu påstår sig Researchgruppen även ha tillgång till nätforumet Flashbacks databas. Det vill säga vilka mejladresser som användarna använt när de registrerat sig på forumet. Det skriver organisationen själv på Twitter, vilket tidningen Dagens Media rapporterar om.

Enligt Researchgruppen har man haft tillgång till Flashbacks databas under en längre tid, och man uppger också att minst en tidning är intresserad av materialet från Flashback.

"Folk som ägnar sig åt att kränka andra kan ha rimlig anledning att känna en viss oro, det medges", skriver Researchgruppen, som en kommentar till alla kommentarer på bland annat Flashback.

På Twitter skriver researchgruppen också att "Vi har fått databasen från flera olika håll i vår tipskorg. Vore journalistiskt tjänstefel att radera". Där står också att man kommer att behandla uppgifterna "som vilket källmaterial som helst. Göra samma publicistiska bedömningar som alltid".

Andreas Ericson, vd och redaktionschef på den liberala tidskriften Neo, är oroad.

– Man kan ha förståelse för att journalister är intresserade av att avslöja näthatare men Flashback är också en plats där många vanliga människor skriver om sina egna hemligheter som de inte kan prata med andra om. Jag tror att sådana platser faktiskt behöver finnas i ett modernt samhälle. Och de behöver bli fredade, säger han till Dagens Media.