Samhälle

Grattis! Ny Tekniks grundare fyller 100 år

Gunnar Hambraeus grundade Ny Teknik. Första numret kom ut i oktober 1967, en månad efter högertrafikomläggningen. Foto: Ragham1960/Wikimedia/TT
Gunnar Hambraeus grundade Ny Teknik. Första numret kom ut i oktober 1967, en månad efter högertrafikomläggningen. Foto: Ragham1960/Wikimedia/TT
Gunnar Hambraeus. Foto: Ragham1960/Wikimedia
Gunnar Hambraeus. Foto: Ragham1960/Wikimedia
Första numret av Ny Teknik, 26 oktober 1967.
Första numret av Ny Teknik, 26 oktober 1967.

Ingenjören och folkbildaren Gunnar Hambraeus var med och startade Ny Teknik 1967. 25 maj fyller han 100 år.

Publicerad Uppdaterad

FATKA

Gunnar Hambraeus

Ålder: 100 år den 25 maj 2019.

Utbildning: Civilingenjör från KTH. Hedersdoktor.

Yrkesliv (i urval): Teknisk rådgivare vid ambassaden i Washington, Chefredaktör på Teknisk Tidskrift, chefredaktör på Ny Teknik, chef på Ingenjörsförlaget samt vd och preses (ordförande) på Ingenjörsvetenskapsakademien.

Bor: I Sollentuna.

Familj: Barnen Kristina, Ylva och Ragnar med familjer, samt tio barnbarn och sex barnbarnsbarn.

Gunnar Hambraeus var chefredaktör för Teknisk Tidskrift, och när Ny Teknik startades 1967 axlade han samma roll även där. I första numret uttalar han den nya tidningens ansats: ”Tidskriften blir inte tjock men vi vill göra den givande och lättläst, omväxlande och vederhäftig, aktuell och kanske också roande.”

– Pappas ambition i livet har varit att göra teknik tillgänglig och han har varit suverän på att förmedla teknikens möjligheter. Jag tror att han har velat vara en folkbildare, och Ny Teknik blev väldigt stimulerande att verka i. Han sa alltid att en tekniker som inte kan förklara vad de håller på med ägnar sig åt värdelöst vetande, berättar Ylva Hambraeus Björling, dotter till Gunnar Hambraeus.

Gunnar Hambraeus blev vd på Ingenjörsvetenskapsakademien

Efter sin tid på Ny Teknik arbetade han som vd på Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA. Han förekom också i radio- och tv-program och blev en känd expertkommentator vid rymdfärder.

– Då blev han folkkär. Pappas intresse för rymden väcktes när han läste Jules Verne i sin barndom, säger Ylva Hambraeus Björling.

I boken Vidgade vyer skildras hur Gunnar Hambraeus säger att han har ett rent personligt förhållande till månen.

”Jules Vernes Från jorden till månen läste jag i tioårsåldern. Jag förvånades över att denne naturvetenskapligt skolade författare inte begrep det för mig självklara i att en astronaut i kastbana i rymden är viktlös” berättar han i boken.

”Han förenade teknik och humanism”

Ylva Hambraeus Björling var för liten för att minnas något av pappans arbete på Ny Teknik, men utbildade sig själv senare till ingenjör.

– Jag tycker att pappa på ett fantastiskt sätt har kombinerat teknik och humanism. Han har alltid haft ett stort läsintresse och inspirerat oss barn till att läsa skönlitteratur, säger hon.

FAKTA

Ny Teknik och Teknisk Tidskrift

Teknisk Tidskrift grundades av maskiningenjören Wilhelm Hoffstedt 1871. Där skrev framstående ingenjörer om sina respektive ämnesområden.

Ny Teknik startades 1967 som ett mer populärvetenskapligt komplement och har sedan dess kommit ut som veckotidning.