Innovation

Grafenfilm ger elektroniken längre liv

En grafenfilm på ytan kan svalka en krets med med hög värmeintensitet. Foto: Johan Liu
En grafenfilm på ytan kan svalka en krets med med hög värmeintensitet. Foto: Johan Liu

Elektronik med längre livslängd och stora mängder sparad energi. Det kan bli resultatet av en grafenfilm som utvecklats av forskare vid Chalmers.

Publicerad

Elektroner som pilar fram genom allt mindre och kompaktare kretsar alstrar värme. Blir temperaturen för hög skadas kretsarna och livslängden minskar. Halvledartillverkare söker därför ständigt efter metoder att komma till rätta med problemet.

Chalmersproffessorn Johan Liu och hans kolleger kan vara en lösning på spåren. De har utvecklat en film av grafen som effektivt leder bort värmen från kretsens yta.

Värmeledningsförmågan i filmens plan, där den har en tjocklek på 20 µm, kan nå ett värmeledningstal på 1600 W/mK. Det är över fyra gånger bättre än värmeledningstalet för koppar.

Genom att tillsätta en molekyl, (3-Aminopropyl) trietoxysilan, har forskarna löst ett tidigare problem med att få filmen att fästa vid elektronikkomponenten.

Enligt Johan Liu kan grafenfilmen bana väg för snabbare, mindre och mer hållbar elektronik. Bättre kylning kan dessutom spara mycket stora mängder energi. Enligt en amerikansk undersökning går ungefär hälften av den totala el som används för att köra dataservrar till att kyla systemen.

Forskarnas resultat har publicerats i den vetenskapliga tidskriften Advanced Functional Materials.

Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev!