Digitalisering

Gps kan öka trafiksäkerhet

För att undvika att överraskas av köer, vägarbeten och olyckor under trafiktäta vårhelger kan det vara bra att ha sin navigator med sig.

Publicerad

Trafikverket räknar med mycket bilar på vägarna under helgen. Samtidigt väljer många att lämna sina gps-navigatorer i byrålådan på vägen ut till sommarstället eller andra platser man tycker att man hittar till.

Det är synd, tycker Petter Djerf, skandinavienansvarig på Mediamobile, som säljer realtidsinformation till navigatortillverkare.

Genom så kallad RDS-TMC kan många navigatorer via radionätet ta emot information om halkrisk, trafikolyckor och köer, som kan vara till användning även om man hittar vägen. Många nyare bilar har systemet inbyggt, men äldre behöver en navigator.

– Jag tror att många inte vet att de kan få den här infon, för de använder navigatorn så sällan. En annan orsak till att navigatorn lämnas hemma kan vara stöldrisk, säger han.

Erik Kjellin, trafiksäkerhetsansvarig på Motormännen, ser fördelar med systemet.

– Det kan vara väldigt trafiksäkerhetshöjande i och med att du får konstant, relevant information, säger han.

Det går också att få trafiksäkerhetsinformation via mobiltelefonen. Men då gäller det att man gör i ordning och sätter den lättåtkomligt och synligt innan färden börjar, enligt Erik Kjellin.