Digitalisering

Gott om mat att beställa online – men leveranser dröjer

Hemleverans av matkassar. Allt fler väljer att handla sin mat online på grund av oro för coronaviruset. Coop hade förra veckan sin högsta försäljning någonsin online. Foto: Henrik Montgomery/TT
Hemleverans av matkassar. Allt fler väljer att handla sin mat online på grund av oro för coronaviruset. Coop hade förra veckan sin högsta försäljning någonsin online. Foto: Henrik Montgomery/TT

Trycket på livsmedelskedjornas näthandel har aldrig varit högre och många kunder får vänta upp till en vecka på att få varorna till dörren. Men än så länge finns gott om varor att beställa – även toapapper och pasta.

Publicerad

– De nivåerna vi är på nu har vi aldrig haft tidigare. Det är "all time high" när det gäller leveranser hem eller där man hämtar i butik, säger Tarik Belqaid som är pressekreterare på Coop.

Samma situation råder hos Mathem och Axfood, där bland annat Willys och Hemköp ingår.

– Det är en jättestor efterfrågan, både i butik och inom e-handeln. Och med tanke på efterfrågan så är det en ansträngd situation här och var. Men det skiljer sig också åt mellan olika butiker och kan variera från dag till dag, säger Magnus Törnblom, presschef på Axfood.

Mer personal behövs

Enligt flera av de stora livsmedelskedjorna är det ungefär samma varor som beställs på nätet som handlas i de fysiska butikerna.

– Vi ser en ökning av varor med längre hållbarhet, torrvaror och konserver och toa- och hushållspapper, säger Tarik Belqaid.

I dagsläget råder inte brist på några varor även om de tillfälligt kan vara slut i lager. Hos Coop var exempelvis handspriten slut förra veckan men nu har man hittat en leverantör och varan är på väg ut till lager.

Ingen av kedjorna har slut på någon specifik varukategori men det kan däremot vara vissa varumärken som säljer slut. Men då finns ersättningsvaror att tillgå.

Lokala initiativ

Samtliga kedjor som TT pratat med säger att man arbetar med att försöka öka leveranskapaciteten för att möta den rekordstora efterfrågan på hemleveranser. För leveranser i Stockholmsområdet är väntetiden i nuläget ungefär en vecka, i Göteborg och Malmö tar det 2–3 dagar och i resten av landet varierar det.

– Vi försöker hitta extrapersonal och låter alla bilar som vi har att rulla. Vi jobbar på alla sätt vi kan för att möta efterfrågan, men alla kan nog se att det är en ansträngande situation just nu, säger Magnus Törnblom på Axfood och betonar att det inte råder någon brist på livsmedel.

Lokala Ica-handlare har också tagit initiativ för att underlätta för äldre, som ju enligt Folkhälsomyndighetens rekommendationer ska undvika sociala kontakter, att få hem matvaror.

"Till exempel Ica Torpeden i Ånge och Ica Klockareboden i Skåne där handlarna själva kör ut varor i sin bil till kunder som uppmanas att inte handla i butik", skriver Susan Vo Bergqvist, pressansvarig på Ica-gruppen, i ett mejl till TT.