Digitalisering

Googles webbläsare ska börja blockera Flash - idag

Med start idag ska Googles webbläsare Chrome börja blockera annonser som använder Adobes Flash. I stället vill företaget att annonsörerna ska satsa på HTML5.

Publicerad

Flash har använts för att skapa rörligt material och annonser på webben de senaste 20 åren men har inte många vänner kvar. Nedgången för formatet började på allvar när Apple beslutade att det inte skulle stödjas i företagets Iphone och Ipad på grund av att tekniken kräver för mycket datakraft. Nu kanske Google slår sista spiken i Flash-kistan genom att stoppa tekniken för annonser som visas i företagets webbläsare Chrome.

Google inför inte ett absolut stopp. Annonserna kommer att sättas i pausläge i stället för att starta automatiskt, men för den annonsör som vill att någon ska ta del av reklambudskapet så kommer det att vara ett starkt incitament för att byta till ett annat format.

Google föreslår att rörligt material i annonser i stället ska skapas med html5 och företaget har också tagit fram verktyg som ska hjälpa annonsörer att omvandla sina Flash-annonser till html5.

Argumenten Google använder för att motivera sitt Flash-motstånd är i stort sett samma som Apple har använt under en längre tid; Flash kräver för mycket resurser både när det gäller bandbredd och processorkraft och därmed i förlängningen också batteritid.

För annonsörerna, och i förlängningen media och företag som lever på annonser, så är Flash-frågan inte det enda molnet på teknikhimlen just nu. En större fråga är en uppdatering i Apples kommande version av operativsystemet Ios som gör det möjligt för utvecklare att skapa appar som blockerar annonser i mobilens webbläsare på samma sätt som redan är möjligt på datorn.

Enligt Wall Street Journal kan användarnas motivation för att installera sådana program vara högre i mobilen än i datorn. En utvecklare av appar för att blockera annonser på Ios säger till tidningen att en webbsida kan laddas upp till fyra gånger snabbare utan annonser och att användaren kan spara hälften av datatrafiken.

Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev!