Populärteknik

Googles nya mobiler kommer till Sverige – här är Pixel 7 och 7 Pro

Google Pixel 7 och Pixel 7 Pro. Foto: Google
Google Pixel 7 och Pixel 7 Pro. Foto: Google
Google Pixel 7 Pro. Foto: Google
Google Pixel 7 Pro. Foto: Google
Google Pixel 6A.
Google Pixel 6A.

Nu är det bekräftat: Google lanserar för första gången sina mobiltelefoner i Sverige. Först ut är Pixel 7, Pixel 7 Pro och Pixel 6A.

Publicerad

Med ett nytt kraftfullt Tensor-chip och en hel bukett av ai-baserade funktioner stod programvaran – inte hårdvaran – i fokus när Google presenterade Pixel 7 och Pixel 7 Pro.

Kanske för att hårdvaran utöver chipet Tensor G2 inte erbjuder något särdeles spektakulärt. Under Googles lansering på torsdagskvällen fick Ny Teknik som hastigast klämma och känna på Pro-versionen, men får återkomma med ett test inom kort. Det allra tidigaste intrycket är att det inte är något spektakulärt med designen: den påminner om många andra moderna Android-lurar i premiumklassen.

Pixel 7 har en 1080p-skärm, 90 Hz bilduppdatering och en 6,3-tumsskärm. Den levereras med 8 GB ramminne och har en huvudkamera på 50 megapixel.

Google Pixel 7 Pro. Foto: Google
Google Pixel 7 Pro. Foto: Google

Den senare egenskapen delar den med Pixel 7 Pro. Men Pro-modellen har en bredare repertoar med telefoto som ger 5x optisk zoom och som mest uppförstoring upp till 30x. Pixel har dessutom en ultravidvinkelkamera som möjliggör makrofotografering.

Pixel 7 Pro stoltserar med en skärm på 6,7 tum, en 1440p LPTO-baserad skärm och bilduppdatering upp till 120 hertz. Google uppger att båda modellerna har upp till 25 procent mer ljusstyrka under riktigt soliga förhållanden. Pro-modellen får ett ramminne på 12 GB.

Under sin presentation lade Google mest tid på att visa vad deras Tensor-chip kan åstadkomma tillsammans med artificiell intelligens.

Omgivningsljud vid röstsamtal ska filtreras bort, det ska gå snabbare att behandla bilder tagna i mörker och man kan addera en porträttliknande bokeheffekt när man spelar in video.

En annan funktion gör det möjligt att göra suddiga bilder skarpa, inklusive gamla bilder tagna med andra telefoner. Det går även att avlägsna oönskade objekt i bilen med ett “suddgummi”. Så länge man har bilderna i appen Google Foto kan man behandla dem med en Pixel 7.

Google Pixel 6A.
Google Pixel 6A.

Google Pixel 7 Pro kostar från 9 990 kronor, Pixel 7 från 7 290 kronor och Pixel 6A, som lanserades i somras, från 4 990 kronor. Telefonerna släpps i Sverige 13 oktober och skeppas med operativsystemet Android 13.

Brusreducerande Pixel Buds Pro

Debut i Sverige gör även hörlurarna från Pixel Buds A-serie och premiumvarianten Pixel Buds Pro, som har brusreducerande funktion. Prislapparna? Från 1 199 kronor för A-serien och 2 399 kronor för Pro-lurarna.

Varför det dröjt så länge med lansering av Googles egna smarttelefoner i Sverige ger företaget inget riktigt svar på. Dan Saunders, produktchef för Pixel i Europa, uppger att pandemin försenat utrullningen. Samtidigt var Pixel redan inne på fjärde generationens modeller när coronaviruset började spridas.

Utöver nya smarttelefoner visades också Pixel Watch, som kan ses som en Google-klocka och Fitbit i ett. Den har bland annat kontinuerlig hjärtfrekvensmätning. Det finns inget besked i nuläget om när den släpps i Sverige.

Därtill fick vi se en Pixel Tablet som släpps 2023. Den kan dockas till ett högtalarställ för att dubblera som smart hem-enhet.