Digitalisering

Googles experiment med fiber får kritik

Google själv har sagt att företagets bredbandsnät byggs för att testa appar och ny våglängd. På bilden ser vi Provos borgmästare John Curtis som den 17 april i år offentliggjorde att staden var den tredje i ordningen som skulle få Google Fiber. Foto: Rick Egan

”Ladda ned en film lika snabbt som du poppar en skål popcorn. ”Kan det bli mer amerikanskt? Samtidigt skapar Googles initiativ – att experimentera med gigabitsnabb fiber – debatt i USA.

Publicerad

Internetjättens stora kliv in i den amerikanska bredbandsbranschen har i vår väckt debatt i USA. Google utlyste 2010 en speciell urvalstävling bland amerikanska städer – vinn och bli först med att få Google Fiber med 1 Gbit/s – det vill säga mer än hundra gånger snabbare bredband än genomsnittligt i USA (7–8 Mbit/s).

Tävlingsbidragen kom från 1 100 städer. Google valde först ut Kansas City i Kansas med motiveringen ”en stad där vi kan bygga effektivt, spela en roll i samhället och utveckla relationer med den lokala makten och samhällsorganisationer.”

Prova Ny Teknik – 49 kr
för 1 månad


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här