Digitalisering

Googles Android frälser mobiltillverkare

Grafik: Jonas Askergren
Grafik: Jonas Askergren
Här är Androidlurarna som finns.
Här är Androidlurarna som finns.
... och här är fyra heta lurar på g.
... och här är fyra heta lurar på g.

Mobiltillverkarna kastar sig över Googles Android med en entusiasm tidigare operativsystem för mobiler aldrig väckt. Android är räddningen när Facebook och Twitter blir lika viktiga som samtal.

Publicerad

Den första officiella varianten av Android är inte ens ett år gammal. Ändå driver operativsystemet redan ett tiotal telefoner och apparater.

Första halvåret 2010 väntas utbudet svälla ännu mer.

Mobiltillverkarna är entusiastiska, men övergången till Android är inte oproblematisk. Svenska Enea, en jätte inom inbyggda operativsystem, har startat ett nytt utvecklingscentrum i Lund för att lära de gamla telefonhundarna nya konster, och att se de nya möjligheterna.

- Visst är Android trendigt. Men samtidigt är det öppet, och en gemensam plattform, vilket gör att tillverkarna kan rationalisera sin utveckling, säger Mattias Björnheden, ingenjör och Androidexpert hos Enea.

Eftersom Android är öppet för alla programmerare kan tillverkarna dra nytta av en växande programflora utan eget utvecklingsarbete. Den modellen bidrog till Apples framgångar med Iphone, även om Apple fått mycket kritik för sina olika restriktioner för godkännande av program.

Kruxet för Android, med så många olika företag inblandade, är att programmen måste fortsätta att fungera på alla apparater. Så snart någon börjar göra egna specialfunktioner riskerar miljön att splittras upp i otaliga oförenliga varianter.

- Det börjar komma sådana antydningar, framför allt från Motorola. Men fördelen är att det finns en stark kärna. Google driver på och bestämmer, det är inte en kommittéprocess. Över lag är tillverkarna väldigt försiktiga, säger Mattias Björnheden.

Motorola har gått längre än andra för att göra Android unikt i sina telefoner. Motorolas första Android-telefon, Dext, har en användarmiljö som företaget kallar Motoblur.

Principen är att integrera diverse sociala nätverkstjänster som Twitter och Facebook på djupet i telefonen. För användarna är de lika tillgängliga som de gamla tjänsterna sms och mobilsamtal.

- Integrationen går djupare än i konkurrerande mobiler som inte är byggda på Android, och användarupplevelsen för sociala nätverk är bättre, säger en representant för Motorola.

En annan styrka med Android är att det fyller ett hål mellan de gamla, enkla telefonsystemen och persondatorernas Windows och Mac OS.

Till skillnad från de gamla telefonsystemen är Android öppet, och till skillnad från pc-systemen är det fritt för utvecklarna att göra eget utseende och egna funktioner på telefonerna.

- Framför allt är det ett operativsystem som är mer integrerat med webben än tidigare. Det är en viktig teknisk aspekt eftersom tillverkarna ser ett behov av att telefonerna ska klara sociala tjänster och liknande, säger Mattias Björnheden, och får medhåll av Motorola.

- Vi tycker att det är det klart bästa operativsystemet för att använda sociala nätverk, vilket vi tror blir allt mer populärt, säger Motorolas representant.

Enea har sitt hjärta i realtidsoperativsystem för telefonernas basfunktioner. Nu ska man lära kunderna att lägga Android ovanpå dessa, som en hängbro till framtidens webbtjänster.

- En intressant aspekt är att stora tillverkare med stora projekt och många patent nu står inför utmaningen i att arbeta med öppen källkod för första gången. Det är en omställning som även vi på Enea måste göra, säger Mattias Björnheden.